Ένωση Γενικής Ιατρικής: Καταγγέλλουν τις συνεχείς κλήσεις για απολογία για την συνταγογράφηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΕΟΠΥΥ καλεί συνεχώς γενικούς οικογενειακούς γιατρούς , ακόμα και από απομακρυσμένα σημεία της χώρας με ένας Κέντρο Υγείας, για απολογία σχετικά με την υπέρβαση του όρου συνταγογράφησης. Και η Ένωσή τους αντιδρά με επιχειρήματα...

Διαβάστε την ανακοίνωση του :

Αξιότιμοι κύριοι,
Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, καθώς με εκνευρισμό και απογοήτευση παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο αριθμό γενικών ιατρών ανά την επικράτεια, τόσο ιδιωτών ιατρών σε μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε απομονωμένα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, να έρχονται κλήσεις σε απολογία από το γραφείο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου (ιατρού, μάλιστα ειδικότητας πνευμονολογίας) με κύριο θέμα τη συνταγογράφηση εκτός ορίων ειδικότητας και κύρια για φάρμακα για πνευμονολογικά νοσήματα (ΧΑΠ, άσθμα).

Κι όλα αυτά, ενώ το ΥΥΚΑ σε δελτίο τύπου στις 9 Φεβρουαρίου 2016 (και ενώ η κατάρτιση της Θετικής λίστας ήταν σε διαδικασία διαβούλευσης)  διευκρινίζει πως οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα. http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/3728-syntagografhsh-farmakwn-gia-asthma-kai-xap .

Στην τελική θετική λίστα του ΕΟΦ τέθηκε περιορισμός μόνο στη συνταγογράφηση των νεότερων έτοιμων συνδυασμών LAMA/LABA, για τους οποίους επέβαλλε η πρώτη συνταγή να είναι από πνευμονολόγο, λανθασμένα κατ’ εμάς και με παντελή έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης (και για αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για απόσυρση του…).   Προς επικύρωση των ανωτέρω στην μετέπειτα εκδοθείσα, τελευταία αναθεώρηση της παγκόσμιας ομοφωνίας για τη ΧΑΠ – GOLD 2017- οι συνδυασμοί LAMA/LABA τοποθετούνται πλέον  στο δεύτερο βήμα στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της ΧΑΠ σε όλες τις κατηγορίες ασθενών και προηγούνται της προσθήκης ICS, που χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις ασθενών με συχνές υποτροπές και εμμένοντα συμπτώματα… Παραδόξως ο ΕΟΦ απαγορεύει σε εμάς το δεύτερο βήμα, ενώ μας επιτρέπει το τρίτο… Επίσης μας επιτρέπει να χορηγούμε LAMA και LABA σε ξεχωριστές συσκευές, αλλά όχι σε μια, παρόλο που ο έτοιμος συνδυασμός είναι περισσότερο εύκολος για τον ασθενή και βελτιώνει τη συμμόρφωση στη θεραπεία…

Η ολιστικότητα της φροντίδας, που αποτελεί το οργανωτικό χαρακτηριστικό κλειδί της ΠΦΥ που το ΥΥΚΑ οραματίζεται, στα πρότυπα όλων των σύγχρονων συστημάτων υγείας, ισοδυναμεί με την παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ, εκτός από αυτές που αφορούν καταστάσεις που είναι αρκετά ασυνήθεις για τον γενικό γιατρό στην κοινότητα, ώστε να μην μπορεί να διατηρεί την αναγκαία επάρκεια στην αντιμετώπιση τους, χωρίς βοήθεια

Η ΧΑΠ αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας – 4η αίτια θανάτου παγκοσμίως. Η μεγάλη επίπτωση της ΧΑΠ στον γενικό πληθυσμό, την καθιστά ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα σε επίπεδο ιατρείου Γενικής Ιατρικής, δίνοντας τη δυνατότητα στον Γενικό Ιατρό να αποκτά την κατάλληλη εμπειρία και επάρκεια στην ενεργητική αντιμετώπιση του νοσήματος. Μάλιστα ο Γενικός Ιατρός έχει, λόγω του ολιστικού χαρακτήρα της αντιμετώπισης των ασθενών του, συγκριτικό πλεονέκτημα στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση του ασθενούς με ΧΑΠ (καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, άγχος/κατάθλιψη, ΓΟΠ κλπ).

Παράλληλα έχει, λόγω της προνομιακής θέσης του στο σύστημα, τη μοναδική δυνατότητα για προαγωγή υγείας, πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της, όσο και για πρώιμη ανίχνευση των πασχόντων από ΧΑΠ, πριν την εμφάνιση επιπλοκών. Είναι σαφές ότι κατά τεκμήριον οι πνευμονολόγοι είναι καταλληλότερα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν «δύσκολες» και «ειδικές» περιπτώσεις ΧΑΠ.

Ζητάμε να συναντηθούμε άμεσα μαζί σας ως Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής και Greek Primary Care Respiratory Group, σε προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος που προκύπτει. Για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ στην επαρχία είναι πολύ εύκολο, καθώς αυτό δεν θα έχει κάποια επίπτωση στην αποζημίωση τους,  να παύσουν να αντιμετωπίζουν σειρά χρονίων νοσημάτων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και να συνταγογραφούν όλα τα σκευάσματα που δεν θα έπρεπε να το κάνουν, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΠΥΥ και της ΥΠΕΔΥΦΚΑ… Η ταλαιπωρία και το κόστος χρόνου και χρήματος στο οποίο θα υποβληθούν οι ασθενείς στην περίπτωση αυτή θα είναι δυσβάσταχτο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ                                   ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν