Ένωση Ασθενών Ελλάδος: “Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς σε νοσοκομεία με χαμηλή κάλυψη!”

  • Γιάννα Σουλάκη
υγειονομικούς
Μια πρόταση που θα συζητηθεί καταθέτει στο Υπουργείο Υγείας, ο μεγαλύτερος φορέας ασθενών στην Ελλάδα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ). Ζητά να εξεταστεί ως έσχατη επιλογή η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και να τεθεί ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών σε νοσοκομεία που σημειώνουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στο προσωπικό.

Μετά τις συρροές κρουσμάτων που σημειώθηκαν πρόσφατα σε νοσοκομεία της Αχαϊας και άλλα νοσοκομεία της χώρας μας -υποθέσεις που έφεραν στην επιφάνεια την άρνηση μερίδας του προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες να λάβει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19- η Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών “Ένωση Ασθενών Ελλάδος” ζητά να υπάρξει αυστηροποίηση στη διαδικασία των εμβολιασμών των υγειονομικών.

“Το πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρέμενε ανεμβολίαστο, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες και καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής εποπτείας της εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς. Ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή καμπή της πανδημίας και ενόψει μίας ενδεχόμενης νέας έξαρσης, είναι αυτονόητο ότι το σύστημα υγείας και όσοι το υπηρετούν οφείλουν να είναι θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού, τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο ασφαλώς και για την προστασία των πολιτών που νοσηλεύονται ή επισκέπτονται τα νοσοκομεία”, τονίζουν οι ασθενείς.

Σημειώνουν, επίσης, ότι η προαιρετικότητα των εμβολιασμών στην περίπτωση των υγειονομικών δεν θα πρέπει να θεωρείται “κόκκινη γραμμή”:

“Στις έκτακτες αυτές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί “κόκκινη γραμμή”, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες ο οποιοσδήποτε υπάλληλος εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέρια ή εστιατόριο, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να διαθέτει θεωρημένο Πιστοποιητικό Υγείας. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, δεν το αποκλείει όμως ως μέτρο στους υγειονομικούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ασθενείς της ΕΝΕ.

ΕΝΕ: “Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί”

Οι ασθενείς καλούν το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε δημοσιοποίηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και υγειονομική μονάδα στην επικράτεια.

Τονίζουν δε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων έχει συμβάλει με αυταπάρνηση στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των 18:00 για τον κορονοϊό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η ανταπόκριση των γιατρών είναι πολύ θετική και ανέρχεται στο 70%.

“Το κράτος και η κοινωνία οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την υπέρβαση, θέτοντας προς των ευθυνών της τη μερίδα των επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας ή καθυστερώντας τον εμβολιασμό”, σημειώνουν από την πλευρά τους οι ασθενείς.

ΕΝΕ: “Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών”

Όπως προτείνουν οι ασθενείς στην επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να εξεταστεί ως έσχατη λύση η επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και να τεθεί ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών, σε περιπτώσεις νοσοκομείων στα οποία η εμβολιαστική κάλυψη είναι ανεπαρκής.

«Είναι αυτονόητο ότι το σύστημα υγείας και όσοι το υπηρετούν οφείλουν να είναι θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Τονίζεται επίσης, ότι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου και ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού των νοσοκομείων”.

«Στις περιπτώσεις όμως που τα δεδομένα δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μη επαρκής, οι αρχές οφείλουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα και να εξετάσουν την επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών», καταλήγουν τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΝΕ).