‘Ενωση Ασθενών Ελλάδος: «Αποκλειστήκαμε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Ασθενών
Τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική διαδικασία και το διάλογο πάνω στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Ασθενών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την αντιμετώπιση των εκπροσώπων των ασθενών από την κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Όπως υποστηρίζουν οι ασθενείς, «Τόσο ο κ. Κικίλιας στη συνάντησή του με τους συλλόγους ασθενών στις 29 Ιουλίου, όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης στη σύσκεψη εργασίας με την Ένωση τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιούλιου, είχαν ρητά αναγνωρίσει την ανάγκη δόμησης μίας πιο στενής σχέσης συνεργασίας με τους συλλόγους ασθενών. Επίσης, είχαν δεσμευθεί για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της συμμετοχής των ασθενών στο διάλογο για τις πολιτικές υγείας. Παρά αυτή τη δέσμευση, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου δεν προβλέπει καμία ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, έστω με γνωμοδοτικό ρόλο».

Δείτε επίσης: Ένωση Ασθενών Ελλάδος – Ζητούν να έχουν «φωνή» στις αποφάσεις για τις θεραπείες τους

Και δεν είναι μόνο αυτό, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ‘Ενωσης Ασθενών Ελλάδος, το Υπουργείο Υγείας δεν κάλεσε καν εκπροσώπους της για να υποβάλλουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη. Τη στιγμή, που όπως τονίζου, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν σε αυτή, κοινωνικοί εταίροι όπως οι κλινικοί ιατροί και η φαρμακοβιομηχανία.

‘Ενωση Ασθενών Ελλάδος: «Καμία από τις προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας δεν ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου»

Σύμφωνα με τους ασθενείς, υπάρχουν σημαντικά λάθη που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο νομοσχέδιο, τα οποία  ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν ρωτηθεί οι ασθενείς, όπως:

  • Δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες που να εγγυόνται τη λειτουργία του Ε.Ο.Δ.Υ. ως ένα σύγχρονο, ευέλικτο, ανεξάρτητο και διεπιστημονικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων.
  • Θέτει νέα χρονικά προσκόμματα που απειλούν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με την πρόβλεψη ότι τα φάρμακα θα αξιολογούνται μόνο εφόσον αποζημιώνονται τουλάχιστον σε 5 χώρες που διαθέτουν μηχανισμό HTA από ένα σύνολο 11 χωρών.
  • Δεν παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άρσης των καθυστερήσεων που καταγράφονται στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, με μέτρα όπως η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των Επιτροπών, που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Ορίζει συμψηφισμό του claw back μόνο με επενδύσεις στην έρευνα και όχι σε προγράμματα και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

«Παρά την αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στις πράξεις του Υπουργείου Υγείας, το βέβαιο είναι πως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα μείνει σταθερή από την πλευρά της στην ισχυρή δέσμευση για συνεχή και κλιμακούμενη διεκδίκηση της συμμετοχής των εκπροσώπων μας στο δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας», καταλήγουν τα μέλη της Ένωσης στη διαμαρτυρία τους.