Ενημερωτική εκστρατεία «Όλοι έχουμε πνευμόνια. Πνευμονολόγο;»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΠΕ
Πρωταγωνιστές της εκστρατείας είναι δημοφιλείς προσωπικότητες του αθλητισμού και της μουσικής.

«Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;» είναι το μήνυμα της νέας ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) για να αναδείξει την σημασία των υγιών πνευμόνων και τον κρίσιμο ρόλο του πνευμονολόγου ιατρού.

Στόχος της εκστρατείας είναι να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι πνευμονολόγοι στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων. Υπογραμμίζει επίσης τη συμβολή τους στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων.

Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό σποτ στο οποίο πρωταγωνιστούν ένας δύτης, ένας μουσικός και ένας αθλητής της άρσης βαρών. Πρόκειται για:

  • Τον Κώστα Μαδούρο, εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης AIDA International
  • Τον διεθνούς φήμης μουσικό-κλαρινετίστα Θανάση Βασιλόπουλο
  • Τον διεθνή αθλητή της άρσης βαρών Θοδωρή Ιακωβίδη

Όλοι τους συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην παραγωγή του τηλεοπτικού σποτ. Επιπλέον, ο Θανάσης Βασιλόπουλος παραχώρησε αφιλοκερδώς τα δικαιώματα χρήσης της μουσικής του σύνθεσης Earth Child, που έπαιξε ζωντανά κατά τη διάρκεια του γυρίσματος.

Σε φιλική συμμετοχή, εξ άλλου, η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Μπεκατώρου μεταφέρει το μήνυμα της εκστρατείας «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;».

ΕΠΕ

Διακρίνονται (από αριστερά) οι κ.κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, Στέλιος Λουκίδης, Θοδωρής Ιακωβίδης, Πέτρος Μπακάκος και Κώστας Μαδούρος

Ο ρόλος των πνευμονολόγων

«Η ειδικότητα της Πνευμονολογίας αναγνωρίστηκε την περίοδο της πανδημίας ως η ειδικότητα αιχμής στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της COVID-19, αλλά και σε μια πλειάδα άλλων παθήσεων του αναπνευστικού που έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινή νοσηρότητα», δήλωσε ο κ. Πέτρος Μπακάκος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ.

Όπως εξήγησε ο ρόλος των πνευμονολόγων είναι κομβικός και πολύπλευρος, αφού στα θεραπευτικά αντικείμενά τους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
  • Η επείγουσα πνευμονολογία
  • Η διαχείριση των αποφρακτικών νοσημάτων των αεραγωγών (βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
  • Οι διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες
  • Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Η φυματίωση
  • Η εντατική θεραπεία κ.λπ.

 Σε δύο φάσεις

H ενημερωτική εκστρατεία θα «τρέξει» σε δύο χρονικές περιόδους: Απρίλιο-Μάιο 2024 και Οκτώβριο-Νοέμβριο 2024. Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ θα προβληθούν και θα μεταδοθούν αντιστοίχως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) πανελλαδικής εμβέλειας ως κοινωνικό μήνυμα μετά από έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Οι πρωταγωνιστές θα μεταφέρουν επίσης το μήνυμα της εκστρατείας στο ψηφιακό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα υπάρξει ακόμα προβολή της εκστρατείας με ενέργειες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους επαγγελματίες που συμμετείχαν στο σποτ, για την ευγενική συμμετοχή τους και τη στήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία της ΕΠΕ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με την υγεία των πνευμόνων και τον κρίσιμο ρόλο του πνευμονολόγου. Αποτελούν για όλους εμάς στην ΕΠΕ τους “πρεσβευτές” ενός τόσο σημαντικού μηνύματος», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης.