Ενημερωτική εκστρατεία για τον συστηματικό λύκο από την ΕΛΕΑΝΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΛΕΑΝΑ
Δεκαεννέα καλλιτέχνες συμμετέχουν σε νέα ενημερωτική εκστρατεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Την εκστρατεία πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.

Ενημερωτική εκστρατεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο αρχίζει η  Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) με την συνεργασία Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Lupus GR 2020» και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γι’ αυτή την φλεγμονώδη, αυτοάνοση πάθηση. Απώτερος στόχος είναι να καταπολεμηθούν η προκατάληψη και το στίγμα που τη συνοδεύουν.

Η εκστρατεία αποτελείται από δύο τηλεοπτικά σποτ και μία σειρά φωτογραφιών. Πρωταγωνιστές είναι κυρίως καλλιτέχνες, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Κάθε φωτογραφία περιλαμβάνει διαφορετικό μήνυμα για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).

Εμπνευστής της ενημερωτικής εκστρατείας και project leader είναι ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Η ΕΛΕΑΝΑ προγραμματίζει την προβολή της εκστρατείας παγκοσμίως, σε συνεργασία με τους οργανισμούς ασθενών στους οποίους είναι μέλος (Lupus Europe, EULAR, EURORDIS, PAIN ALLIANCE EUROPE).

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει παγκόσμια καμπάνια λύκου που να υποστηρίζεται από όλους τους οργανισμούς», σημειώνει η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ. «Και αυτό διότι ορισμένοι από αυτούς έχουν διαφορετικά χρώματα, φιλοσοφία, ακόμα και διαφορετικό μήνα ευαισθητοποίησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σε ασθενείς και όχι μόνο. Ωστόσο η δύναμή της Τέχνης είναι τόσο ελκυστική που, αν οι οργανώσεις για τον ΣΕΛ την ασπαστούν, μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα αναδεικνύοντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας».

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις. Συχνά επηρεάζει και εσωτερικά όργανα (νεφρός, καρδιά κ.λπ.). Αν και προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, είναι συχνότερος στις γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Μεγάλη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις είχε δείξει ότι πάσχουν από αυτόν ένας στους 2.000 ενήλικες.