Ενημερωτική εκστρατεία για την υψηλή LDL χοληστερόλη

  • Ρούλα Τσουλέα
LDL χοληστερόλη
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης «LDL ALERΤ» για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

Η υψηλή LDL χοληστερόλη (ή αλλιώς «κακή χοληστερόλη») και η αντιμετώπισή της αποτελούν το θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας «LDL ALERΤ» η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας.

Η εκστρατεία αποτελεί πρωτοβουλία της Amgen Hellas, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία «LDL Greece».

Η υψηλή συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή καρδιαγγειακών συμβάντων.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα περιστατικά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις ξεπερνούν εκείνα από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι ετησίως περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Από αυτούς, ένας στους τρεις, είναι πιθανό να υποστεί δεύτερο επεισόδιο στο μέλλον.

Ειδικά στην Ελλάδα, περίπου 3.000.000 άτομα έχουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ ετησίως καταγράφονται περίπου 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά.

«Απειλητική για τη ζωή»

Πρεσβευτής της εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας. Γνωστός για τις τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες του, ενώνει τις δυνάμεις του με την Amgen Hellas, επιθυμώντας να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Ο κ. Γιώργος Τουσίμης, Country Director της Amgen Hellas, δήλωσε σχετικά με τη συνέχιση της εκστρατείας: «Στην Amgen, παραμένοντας πιστοί στην αποστολή μας να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών, συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης “LDL Alert”, ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση ακόμα περισσοτέρων συνανθρώπων μας για την έγκαιρη αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης».

Ο κ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, δήλωσε σχετικά: «Η υψηλή LDL χοληστερόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή ενός χρόνιου ασυμπτωματικού νοσήματος σε επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή».

«Η ενημέρωση για τους κινδύνους της υψηλής LDL χοληστερόλης είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το περιβάλλον τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία» δήλωσε ο κ. Θανάσης Κολοβός, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ldlalert.gr