Ενημερωτικές συναντήσεις τον Μάρτιο για τους φροντιστές ατόμων με άνοια

  • Ρούλα Τσουλέα
φροντιστές
Θα διεξαχθούν σε Αθήνα, Πειραιά και Άρτα. Τις διοργανώνει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Ενημερωτικές συναντήσεις για τους φροντιστές πασχόντων από άνοια διοργανώνει εντός του Μαρτίου η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, με αφορμή την Ημέρα Φροντιστή που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 19 Μαρτίου κάθε έτους.

Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν σε Αθήνα, Πειραιά και Άρτα. Στη διάρκειά τους οι φροντιστές θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλα τα ερωτήματα που τους απασχολούν σχετικά με την ασθένεια και την καθημερινότητα των ιδίων και των ασθενών τους. Τα ερωτήματά τους θα απαντήσει το επιστημονικό δυναμικό της Εταιρείας.

Όπως αναφέρει η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών σε ανακοίνωσή της, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια σηκώνουν καθημερινά ένα δυσβάσταχτο φορτίο, εξαιτίας:

  • Της διαρκούς καταπόνησης
  • Της ψυχικής και σωματικής επιβάρυνσης
  • Της κοινωνικής απομόνωσης
  • Της επαγγελματικής και οικονομικής αποδυνάμωσής τους

Γι’ αυτό τον λόγο, έχουν διαρκή ανάγκη από επιστημονική στήριξη, καθοδήγηση, επικοινωνία και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται οι διαδραστικές συναντήσεις με τους ειδικούς στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις παρακάτω ημέρες, με ώρα έναρξης 17:30′:

  • Πειραιάς, 13 Μαρτίου 2023: Aegean College (Αλκιβιάδου 122)
  • Αθήνα, 15 Μαρτίου 2023: Aegean College (Πανεπιστημίου 17)
  • Άρτα, 18 Μαρτίου 2023: Εμπορικό Επιμελητήριο (Κοσμά Αιτωλού 8)

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους φροντιστές. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 210 7013271 ή να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα www.alzheimerathens.gr.

Και νέα Κέντρα Ημέρας

Στο πλαίσιο της συνεχούς κάλυψης των αναγκών που έχουν ασθενείς με άνοια και οι φροντιστές τους, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών αρχίζει επίσης άμεσα τη λειτουργία τεσσάρων νέων Κέντρων Ημέρας. Τα τρία βρίσκονται εντός Αττικής και το τέταρτο στην Άρτα.

Στα Κέντρα Ημέρας εξετάζονται και παρακολουθούνται οι ασθενείς. Συμμετέχουν επίσης σε προγράμματα μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Αντίστοιχα, οι φροντιστές τους μπορούν, μεταξύ άλλων, να κάνουν σεμινάρια για το πώς να φροντίζουν καλύτερα τους ασθενείς τους.

Τα νέα Κέντρα Ημέρας δημιουργήθηκαν με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης. Βρίσκονται στον Πειραιά, στο Ηράκλειο Αττικής, στον Ασπρόπυργο Αττικής και στην πόλη της Άρτας.

Τα Κέντρα είναι πλήρως στελεχωμένα με επαγγελματίες υγείας. Θα διαθέτουν όμως και ένα πρόσθετο σημαντικό πλεονέκτημα: μία Κινητή Μονάδα, που θα παρέχει τη δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα του Κέντρου να παρεμβαίνει με επισκέψεις:

  • Κατ’ οίκον
  • Σε Κέντρα Υγείας
  • Σε αγροτικά Ιατρεία

Με αυτό τον τρόπο θα επεκταθεί η φροντίδα σε περιστατικά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, δημιουργώντας έτσι και μια γέφυρα διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.