Ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και τον μεταστατικό καρκίνο από το ΚΕΦΙ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με την IARC, International Agency for Research on Cancer, ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει από αυτή την αρρώστια κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή χειρουργήσιμο, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο. Το υπόλοιπο 40% θα έχει τοπικά προχωρημένη μεταστατική νόσο από την αρχή. Στο ποσοστό αυτό πρέπει να προσθέσουμε όσες ασθενείς υποτροπιάζουν κάθε χρόνο για να έχουμε μια ακριβή εικόνα της συχνότητας και του αριθμού των γυναικών από μεταστατική νόσο στην χώρα μας.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του Μαστού – Ενημέρωση DCIS- Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού», την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00 – 20:00, στον Πολυχώρο IANOS, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η επιστημονική ημερίδα θα ξεκινήσει με την κα Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό και θα ακολουθήσει η κα Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ (Διασωματειακή Επιτροπή για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο), αντιπρόεδρος ECPC (European Cancer Patient Coalition), πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), τέλος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, η οποία θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού (ECIBC), η οποία έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της υγείας & τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη, με τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα κέντρα μαστού.

Θα ακολουθήσει η ομιλία των κ.κ. Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, PT & Αθηνάς Κατσιμήτρου Τιγγινάγκα, MLD / CDT, αναφορικά με την αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος μετά από καρκίνο του μαστού (τι είναι το λεμφοίδημα – τι προκαλεί το λεμφοίδημα – στάδια λεμφοιδήματος – διάγνωση – θεραπεία – βασικές οδηγίες πρόληψης).

Στη συνέχεια, ο κ. Ξενοφών Ξενάκης, χειρουργός μαστού – ειδικός μαστολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΙΑΣΩ GENERAL, θα αναφερθεί στη βασική χειρουργική αντιμετώπιση – προεγχειρητική βιοψία – λεμφαδένας ρρουρός, καθώς επίσης και στη σημασία της πρόληψης και τα νέα δεδομένα στη χειρουργική του μεταστατικού καρκίνου.

Τη σκυτάλη θα λάβει ο κ. Γεώργιος Μεταξάς, χειρουργός, Β’ χειρουργική, Νοσοκομείο «Έλενα», του οποίου η ομιλία έχει ως θέμα την ογκοπλαστική χειρουργική και τις επιλογές της αποκατάστασης, της αναδόμησης δηλαδή του στήθους, με τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των κ.κ. Νικόλαου Δεσσέ, παθολόγου – ογκολόγου, επιστημονικού συνεργάτη ΙΑΣΩ GENERAL, ο οποίος θα αναφερθεί στους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή θεραπείας στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και Ευάγγελου Δημακάκου, υπεύθυνου Αγγειολογικού Ιατρείου, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξ. προέδρου Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας, του οποίου η ομιλία έχει ως θέμα τις επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στο λεμφικό σύστημα.

Τέλος, η κα Αθανασία Δαματοπούλου, ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος, διευθύντρια Α’ Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» θα ολοκληρώσει τον κύκλο των ομιλιών και θα αναφερθεί στη σημασία της γνώσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την προσωπική κατάθεση της εμπειρίας ασθενών, οι οποίες βίωσαν την περιπέτεια του καρκίνου του μαστού και «κέρδισαν» τη ζωή…

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν