Ενεργοποιήθηκε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 – Σε ποιες χώρες ισχύει εκτός από την Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Πιστοποιητικά
Η κοινή ψηφιακή «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 ενεργοποιήθηκε σήμερα, ενώ στο πιλοτικό πρόγραμμα -εκτός από την Ελλάδα- συμμετέχουν ακόμη έξι κράτη.

Από τις πρώτες χώρες είναι η Ελλάδα, που είναι … ψηφιακά έτοιμη να υποδεχθεί με ασφάλεια τουρίστες, οι οποίοι θα διαθέτουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.

Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο «κύμα» κρατών-μελών που έχουν ήδη ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία για το πιστοποιητικό και τις δοκιμές της «πύλης», και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από σήμερα το έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από την Covid-19.

Την υποδομή για την έκδοση του πιστοποιητικού διαθέτουν αυτή τη στιγμή, επίσης, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό επιτρέπει τον γρήγορο και απρόσκοπτο έλεγχο κάθε ταξιδιώτη, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Σταδιακά θα ενταχθούν περισσότερες χώρες στο σύστημα, ενώ επίσημη εφαρμογή του έχει οριστεί για την 1η Ιουλίου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά προβλέπεται, επίσης, μία περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη.

Η «πύλη» επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή ή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη. Έτσι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ενώ οι πολίτες που το έχουν εκδώσει έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

Πως μπορεί ο έλληνας πολίτης να εκδώσει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Η πλατφόρμα για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού άνοιξε από σήμερα στην Ελλάδα, και οι πολίτες μπορούν ήδη, να εισέλθουν στην πλατφόρμα eudcc.gov.gr να το εκδώσουν, είτε ηλεκτρονικά, είτε να το εκτυπώσουν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως απαιτούνται λίγες ώρες ακόμη προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και πρόσθεσε: «Είμαστε πρώτοι, γιατί αυτή ήταν και μία πρόταση του πρωθυπουργού και περιμένουμε ποιες χώρες θα είναι αυτές που θα το εφαρμόσουν άμεσα», είπε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ανακοινωθούν ποιες χώρες θα το δέχονται και οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές δίχως περιορισμούς. Είναι μία διαδικασία μίας με δύο εβδομάδων, είπε. «Αυτός ο ένας μήνας μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει έναν κάποιο πειραματικό χαρακτήρα» τόνισε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν