ΕΝΕ: Αποτροπιασμός για τη δράση του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος εξέφρασε σήμερα με ανακοίνωση "τον αποτροπιασμό του" για το κύκλωμα εμπορίας αντικαρκινικών φαρμάκων. Από την ΕΝΕ δηλώνουν απερίφραστα ότι καταδικάζουν "κάθε ενέργεια που βλάπτει την δημόσια υγεία και το εν γένει δημόσιο συμφέρον, ενώ θέτει σε κίνδυνο την ήδη ευάλωτη υγεία των ογκολογικών ασθενών μας".

Όπως επισημαίνουν, το λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη, «η οποία οφείλει να εξεύρει άμεσα τους ενόχους και να τους τιμωρήσει με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, δεν υπάρχει εμπλοκή συναδέλφων νοσηλευτών, όπως λανθασμένα έχει γραφεί στον Τύπο, ώστε να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία εκ μέρους της ΕΝΕ».

Η υπόθεση όμως, καθιστά εκ νέου επίκαιρο το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΝΕ για την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας κεντρικών μονάδων ανασύστασης κυτταροστατικών φαρμάκων σε κάθε νοσοκομείο.

Επισημαίνουν συγκεκριμένα:

«Η ύπαρξη αντίστοιχων μονάδων, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μηχανογραφικών συστημάτων και την καθιέρωση περιοδικών εσωτερικών ελέγχων, είναι σε θέση να περιορίσουν την σπατάλη, να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους, να διασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το απασχολούμενο προσωπικό και τους ασθενείς και, φυσικά, να αποτρέψουν παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές. Η ΕΝΕ φωνάζει εδώ και χρόνια, το υπουργείο ακούει;».