Ενδημικός θα γίνει ο δάγκειος πυρετός στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος πυρετός
Ηχηρό καμπανάκι από τον κορυφαίο επιστήμονα του ΠΟΥ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή θα έχει ως συνέπεια ο δάγκειος πυρετός να γίνει ενδημικός στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως είπε ο καθηγητής Τροπικής Ιατρικής Dr. Jeremy Farrar, επιβλέπων του Επιστημονικού Τομέος του ΠΟΥ, τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο ζουν σε ζεστό, υγρό κλίμα. Ήδη εφέτος το καλοκαίρι εξαπλώθηκαν περισσότερο στην Ευρώπη.

Με τη θερμοκρασία να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο «ο δάγκειος πυρετός θα γίνει ενδημικός – σίγουρα στις ΗΠΑ και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης», είπε.

Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, προειδοποίησε. Κάθε παιδί που θα εισάγεται στο νοσοκομείο με δάγκειο πυρετό, θα χρειάζεται νοσηλεία στην εντατική, εξήγησε. «Αυτό θα εξαντλήσει τα συστήματα Υγείας», πρόσθεσε.

Ο Dr. Farrar έκανε τις επισημάνσεις αυτές μιλώντας στις Βρυξέλλες στην σύνοδο για την υγεία του ειδησεογραφικού οργανισμού Politico. Όπως είπε, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να επαναπροσδιορισθούν οι κίνδυνοι που κρύβει η κλιματική αλλαγή για την υγεία. Και αυτό διότι ο δάγκειος πυρετός είναι μόνο ένας από αυτούς.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές ότι οι κλιματικές συνθήκες είναι ένα ζήτημα που άπτεται άμεσα της υγείας», τόνισε. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δώσει αρκετή σημασία στο θέμα. Δεν έχουμε τονίσει επαρκώς ότι στην πραγματικότητα αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία μας. Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα το αφήγημα».

Φωτογραφία: iStock