Ένας στους επτά ενήλικες δεν πιστεύει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή

  • Ρούλα Τσουλέα
κλιματική αλλαγή
Τι δείχνει νέα έρευνα επικεφαλής της οποίας ήταν Έλληνας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ένας στους επτά ενήλικες αρνείται σθεναρά να πιστέψει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, παρότι βλέπει με τα μάτια του ολοένα συχνότερα τις καταστροφικές επιπτώσεις της.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι τεραστίων διαστάσεων πλημμύρες και οι γιγάντιες φωτιές στα δάση αφανίζουν τον πλανήτη. Για το σχεδόν 15% των ενηλίκων, όμως, «αυτά συμβαίνουν» και δεν έχουν καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Όχι απρόσμενα, η σχετική νέα έρευνα έδειξε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, συνήθως αρνούνται και τα εμβόλια. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τραμπ αμφισβήτησε το 2017 ότι το ψύχος που σάρωνε την χώρα του οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή.

Η αλήθεια είναι ότι οι φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή αυξάνονται ασταμάτητα. Η μέση θερμοκρασία της γης έχει ανέβει σημαντικά και οι εποχές του χρόνου έχουν αλλάξει. Ολόκληρες χώρες βιώνουν πια ακραίους χειμώνες ή/και παρατεταμένα, καταστροφικά ζεστά καλοκαίρια. Οι αρνητές όμως, ως φαίνεται δεν μπορούν να πιστέψουν ούτε τα θερμόμετρα.

Η νέα έρευνα

Για να αξιολογήσουν τον αρνητισμό για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα του Χ (πρώην Twitter) της περιόδου 2017-2019. Αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που αναζήτησε τις σχετικές αναφορές εκείνων των ετών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανίχνευσαν περισσότερα από 7,4 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» τα οποία ήταν υπέρ ή κατά της κλιματικής αλλαγής. Ύστερα τα ταξινόμησαν ανά αμερικανική πολιτεία και κομητεία.

Με βάση αυτές τις αναρτήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 14,8% των ενηλίκων είναι αρνητικές της κλιματικής κρίσης. Τα ποσοστά της άρνησης είναι υψηλότερα στις κεντρικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Υπάρχουν, όμως, θύλακες αρνητών και σε πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, όπου το ποσοστό τους είναι γενικώς πολύ χαμηλό.

Οι καθοριστικοί παράγοντες

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο το αν κάποιος θα πιστεύει στην κλιματική αλλαγή ή όχι. Στην πραγματικότητα, σημαντικό ποσοστό Ρεπουμπλικανών (είναι το κόμμα του κ. Τραμπ), είναι αρνητές.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην άρνηση της κλιματικής κρίσης και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αργότερα εναντίον της COVID-19.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι στις κοινότητες με υψηλό ποσοστό αρνητών της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλο το ενδεχόμενο απόρριψης των βασισμένων στην επιστήμη συστάσεων για την υγεία ή την ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δημήτριος Γουναρίδης, ερευνητής στο Κέντρο Βιώσιμων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η γνώμη που έχουμε για την κλιματική αλλαγή επηρεάζεται επίσης από το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και από το αν η τοπική κοινωνία βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια.

Το tweet των αρνητών με τις περισσότερες αναδημοσιεύσεις ήταν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Άλλα ευρέως διακινούμενα tweets είναι πως οι άνθρωποι δεν ευθύνονται για την αλλαγή του καιρού ή ότι αυτά που λένε οι επιστήμονες είναι αναξιόπιστα.

Φωτογραφία: iStock