Ένας στους δέκα Έλληνες έχουν μειωμένη νεφρική λειτουργία, αλλά πολλοί δεν το ξέρουν

  • Ρούλα Τσουλέα
νεφρική λειτουργία
Τι αναφέρει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νεφρική λειτουργία και τη σημασία του τακτικού ελέγχου της, αρχίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου).

Το σύνθημα της εκστρατείας είναι «Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε». Με αυτό το μήνυμα η ΕΝΕ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η νεφρική λειτουργία φθίνει χωρίς να προκαλούνται εμφανή συμπτώματα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα αρχικά στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου, όπως ονομάζεται η πάθηση.

«Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μία κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς», είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτριος Πετράς, διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. «Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα».

Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να γίνεται εγκαίρως αντιληπτή η μείωση στη νεφρική λειτουργία, πρόσθεσε. «Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της», τόνισε ο κ. Πετράς.

Δυστυχώς, οι Έλληνες που ζουν με μειωμένη νεφρική λειτουργία είναι πάρα πολλοί. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΕ, το σχεδόν 10% των ενηλίκων πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο. Από τους ασθενείς αυτούς, ο ένας στους δέκα (σχεδόν 100.000 άνθρωποι) έχει αρκετά σοβαρή διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν

Όπως αναφέρει η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN), σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 850 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιου βαθμού διαταραχή στη νεφρική λειτουργία. Ο αριθμός αυτός είναι:

  • Σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των πασχόντων από διαβήτη (ανέρχονται σε 422 εκατομμύρια)
  • Σχεδόν 20πλάσιος από τον αριθμό των ασθενών με καρκίνο (42 εκατομμύρια)
  • Σχεδόν 20πλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS (36,7 εκατομμύρια)

Δυστυχώς, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι υπολειτουργούν οι νεφροί τους, διότι δεν έχουν ύποπτα συμπτώματα ούτε εξετάζονται τακτικά.

Επιπλέον, 5-10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με:

  • Αιμοκάθαρση ή
  • Μεταμόσχευση νεφρού

Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΝΕ έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών. Επικοινωνιακό όχημά της αποτελεί ένα σποτ με τίτλο «η Σιωπή των Νεφρών», που θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα στα τηλεοπτικά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χορηγός της εκστρατείας είναι η βιοφαρμακευτική εταιρεία Astellas.