Ένα βήμα πριν το λουκέτο οι φαρμακοποιοί

  • Iatropedia
Ανάστατοι οι φαρμακοποιοί μετά την πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για τα φαρμακεία. Κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζει ο κλάδος.

Λουκέτο στα φαρμακεία τους σκοπεύουν να βάλουν το επόμενο διάστημα οι φαρμακοποιοί αν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προωθήσει τελικώς την υπουργική απόφαση βάση της οποίας τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και τα Σάββατα θα μπορούν να ανοίγουν όποιοι το επιθυμούν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε μια αιφνιδιαστική κίνηση παρουσίασε στην κυβερνητική επιτροπή νέα υπουργική απόφαση που προβλέπει τις νέες ρυθμίσεις.

Η προηγούμενη απόφασή του, που είχε γίνει τελικώς αποδεκτή από τον κλάδο, προέβλεπε το 30% των φαρμακείων να είναι υποχρεωτικά ανοιχτά τα απογεύματα των ίδιων ημερών.

Ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του κλάδου και έθεσε τα νέα δεδομένα, αλλά βρήκε …τοίχο απέναντί του καθώς οι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν ένα τέτοιο μέτρο. Οι φαρμακοποιοί ήταν αρνητικοί από την αρχή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα οι φόβοι τους εστιάζονται στο γεγονός ότι τη δυνατότητα να ανοίγουν τα απογεύματα θα έχουν κυρίως τα μεγάλα φαρμακεία που διαθέτουν και τον ανάλογο αριθμό υπαλλήλων, σε αντίθεση με τα μικρότερα που συνήθως λειτουργούν μόνο με έναν εργαζόμενο.

Οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί θεωρούν ότι αν αρχίσουν να ανοίγουν όλα τα απογεύματα τα φαρμακεία, θα προκύπτουν 80 και πλέον ώρες εργασίας τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι οι 48 ώρες την εβδομάδα.