Ένα βήμα πιο κοντά η νομιμοποίηση της ευθανασίας στη Σκωτία

  • Ρούλα Τσουλέα
ευθανασία
Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι κάτοικοι Σκωτίας επί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν προχωρήσουν στην ευθανασία.

Ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας (ευθανασία) βρίσκεται η Σκωτία, μετά την θετική ψήφο από το κοινοβούλιο της χώρας σε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει σε άτομα που ζουν στη χώρα και πάσχουν από ανίατη ασθένεια να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Πριν από την τελική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για την «Υποβοηθούμενη αυτοκτονία ενηλίκων με τελικού σταδίου ασθένεια» θα εξεταστεί από επιτροπή του κοινοβουλίου. Η επιτροπή θα κάνει τροποποιήσεις και το τελικό κείμενο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.

Εάν γίνει δεκτό, η Σκωτία θα προστεθεί στις χώρες όπου ήδη επιτρέπει η ευθανασία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών των χωρών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η Ελβετία
  • Ο Καναδάς
  • Η Νέα Ζηλανδία
  • Η Αυστρία
  • Ο Ισημερινός

Ανάλογο νομοσχέδιο υποστήριξαν πέρυσι οι νομοθέτες του βρετανικού κοινοβουλίου για την Αγγλία και την Ουαλία.

Εάν δεν γίνουν συγκλονιστικές αλλαγές, ο νόμος για την ευθανασία στη Σκωτία θα παρέχει το δικαίωμα σε νοητικώς υγιείς ενήλικες, οι οποίοι πάσχουν από ανίατη τελικού σταδίου νόσο, να τερματίσουν τη ζωή τους υποβοηθούμενοι από επαγγελματίες της Υγείας.

Θα περιέχει όμως και δικλείδες ασφαλείας, όπως ανεξάρτητες αξιολογήσεις από δύο γιατρούς και περίοδο αναμονής 14 ημερών. Επιπλέον όσοι θέλουν να κάνουν ευθανασία πρέπει να έχουν ζήσει στη Σκωτία επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Θα πρέπει επίσης να χορηγήσουν μόνοι στον εαυτό τους την ουσία που θα δώσει τέλος στη ζωή τους.

Η τελική ψήφισή του, όμως, μπορεί να σκοντάψει σε εμπόδια. Είναι η τρίτη φορά που οι νομοθέτες της Σκωτίας ψηφίζουν υπέρ της θέσπισης σχετικής νομοθεσίας. Η τελευταία φορά ήταν το 2015, αναφέρει το Reuters.

Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών στηρίζουν την ευθανασία. Ωστόσο οι πολέμιοί της αντιτείνουν ότι οι νομοθεσίες δεν προφυλάσσουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όσοι βιώνουν ανισότητες ή αναπηρίες.

Φωτογραφία: iStock