Ένα μπέρδεμα και …μισό με τους οικογενειακούς γιατρούς- Να εγγραφούμε τελικά ή όχι;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υποχρεωτικός ο οικογενειακός γιατρός από 1η Ιανουαρίου 2019 ή όχι; Μάλλον όχι! Και τι άλλη εξέλιξη να έχουμε αφού δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί, οικογενειακοί γιατροί στο δημόσιο σύστημα κι αφού η όλη μεταρρύθμιση επιχειρείται στο...γόνατο!

Όπως σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης, «από την 1-1-19 όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Δυστυχώς όμως το υπουργείο Υγείας δεν κατάφερε να δώσει στους γιατρούς τα κίνητρα για να αγκαλιάσουν το θεσμό. Μόνο 1 στους 3 πολίτες μπορεί να βρει οικογενειακό γιατρό από το δημόσιο σύστημα. Την ίδια ώρα οι ασθενείς γυρίζουν τη πλάτη στους γιατρούς που επέλεξαν να μπουν στο σύστημα. Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχει μέχρι τώρα εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, καθώς υπάρχει αντίσταση στη διακοπή της σχέσης τους με τον «πραγματικό» τους οικογενειακό γιατρό.

Για το υπουργείο Υγείας είναι μονόδρομος να επανεξετάσει τους οικονομικούς όρους των συμβάσεων, ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικές και περισσότεροι γιατροί να τις επιλέξουν και να δώσει την ελευθερία στους πολίτες να επιλέξουν για οικογενειακό γιατρό τους, όποιο γιατρό αυτοί επιθυμούν, ανεξάρτητα αν αυτός ανήκει στο δημόσιο σύστημα ή είναι αμιγώς ιδιώτης. Οποιαδήποτε σκέψη για τιμωρία των πολιτών (πχ με αποκλεισμό από προληπτικές εξετάσεις, συνταγογράφηση φαρμάκων, κλπ), που δεν θα θελήσουν ή ακόμα χειρότερα δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό του δημόσιου συστήματος, όπως διακινείται ευρύτατα στα μέσα, είναι εκτός πραγματικότητας»…

Η πλευρά των παθολόγων

Χθες εξάλλου, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΕΠΕ, δηλαδή της Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, δεν γίναμε πιο σοφοί! Στην συνάντηση με τον ΥΥΚΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος, Ευάγγελος Τούλης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Ανδρέας Πάγκαλης , ο υπεύθυνος Διοικητικών και Νομικών θεμάτων, Μάριος Πυρπασόπουλος, ο υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Κινητοποίησης, Αντώνιος Αντωνιάδης , ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Παναγιώτης Χαλβατσιώτη.

Ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

Όσον αφορά τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.

Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κο Βαρδαρό.

Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων-συμβάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους , με κατάργηση του διαζευκτικού ή στις προκηρύξεις των θέσεων.

Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.

Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών.

Η πρώτη επιβεβαίωση της μη ισχύς του μέτρου, είχε έρθει προχθές από τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ:

Όπως είπε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας -Θράκης, Ευστράτιος Πλωμαρίτης, πΠιθανόν οι διαθεσιμότητες του συστήματος να μην καλύπτουν όλον τον πληθυσμό της Κομοτηνής. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, γιατί δεν είχαμε προσέλευση γιατρών για να στήσουμε άλλες δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κομοτηνή. Επίσης υπάρχουν γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν δέχονται να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν και να εγγράφουν λίστα και να γίνουν οικογενειακοί γιατροί», εξήγησε ο κος Πλωμαρίτης για να πει ότι η υποχρεωτικότητα εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν θα εφαρμοστεί. Πρόκειται για κάτι που το είπε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δημόσια, αλλά δεν έφτασε στα αυτιά του κόσμου, παραδέχτηκε ο κος Πλωμαρίτης.