Ένα κοινό μπαχαρικό «αποκρούει» ιογενείς μολύνσεις!

  • Iatropedia
Η κανέλλα δεν νοστιμίζει και αρωματίζει μόνο: ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο ποικιλίες του γνωστού μπαχαρικού έχουν και άλλες «θαυματουργές» ιδιότητες.

Δύο ποικιλίες κανέλλας που φύονται στην Νότιο Ασία απεδείχθη πως έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, καταπολεμώντας ιούς που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που παρουσιάσθηκε στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Μικροβιολογικής Εταιρίας, η κανέλλα της Κεϋλάνης (σήμερα Σρι Λάνκα) και αυτή της Σαϊγκόν «μπορούν να απενεργοποιούν ιούς σε επιλεγμένους οργανισμούς».

Ερευνητές της New York School of Career and Applied Studies δοκίμασαν εκχυλίσματα των δύο αυτών ποικιλιών καθώς και αντίστοιχα από σκόρδο, κρεμμύδι, γαρύφαλλο, μέντα, κακάο και ισπανικό σαφράν εναντίον του Phi X, ενός ιού ο οποίος παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με ιούς που προσβάλουν ζώα και ανθρώπους. Όπως διεπίστωσαν, ένα εκχύλισμα που περιείχε κανέλλα σε ποσοστό 10% κατέστησε ανενεργό τον συγκεκριμένο ιό κατά 99,9 με 100% και μάλιστα μέσα σε μόλις 10 λεπτά! Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν έπειτα από 24 ώρες επώασης ενώ τα άλλα εκχυλίσματα δεν είχαν αποτελέσματα κατά του Phi X.

Tα σχετικά ευρήματα, λένε οι επιστήμονες, επιβεβαιώνουν πως η κανέλλα βοηθά στην εξάλειψη του εν λόγω ιού καταστρέφοντας την δομή του. Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας κανέλλας μια ή δύο φορές ημερησίως στην δίαιτά μας, υποστηρίζουν, δύναται να αποτρέψει την δράση μολυσματικών ιών που προκαλούν ασθένειες όπως κρύωμα, γρίπη, ακόμη και έρπη.