Ένα αντίσωμα αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο του μαστού

  • Iatropedia
Μια νέα σημαντική εξέλιξη για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ανακοινώθηκε πρόσφατα στο 8ο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού. Η εξέλιξη αφορά στη θεραπεία του HER2 καρκίνου, που θεωρείται από τους πλέον επιθετικούς.

Οι επιστήμονες στο συνέδριο τόνισαν ότι για πρώτη φορά ο νέος τρόπος χορήγησης του μονοκλωνικού αντισώματος τραστουζουμάμπη με υποδόρια ένεση έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, μ’ αυτή του υφιστάμενου τρόπου χορήγησης του φαρμάκου δια της ενδοφλέβιας οδού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά, ενώ περισσότερες από 450.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο ετησίως. Ο HER2-θετικός καρκίνος είναι μια επιθετική μορφή της νόσου, στην οποία απαντώνται αυξημένες ποσότητες του τύπου 2 υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2) στην επιφάνεια των κυττάρων των όγκων.

Αυτό είναι γνωστό ως «θετικότητα HER2» και αφορά το 15-20% των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Σήμερα, η θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και τη συστηματική θεραπεία, που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της. Όσον αφορά την τελευταία, πέραν της χημειοθεραπείας και της ορμονικής θεραπείας, η χορήγηση βιολογικών/ στοχευμένων θεραπειών αποκτά συνεχώς και μεγαλύτερο έδαφος. Η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος τραστουζουμάμπη – έναντι του HER2 – αποτελεί την πρώτη σε ευρεία κλίμακα εφαρμοσθείσα στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου.

Η νέα υποδόρια ένεση τραστουζουμάμπης διευκολύνει τη χορήγηση της θεραπείας και μειώνει τη συνολική δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης, γιατί είναι λιγότερο επεμβατική και διαρκεί περίπου 5 αντί για 30-90 λεπτά, που διαρκεί η επί του παρόντος εγκεκριμένη ενδοφλέβια χορήγηση. Ακόμη ο τρόπος αυτός χορήγησης έχει ιδιαίτερη σημασία, μια και οι ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο μαστού πρέπει να λαμβάνουν την τραστουζουμάμπη για ένα ολόκληρο έτος.

“Αν αναλογιστούμε, ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 4.000 νέα περιστατικά, γίνεται κατανοητό, ότι οι μακροχρόνιες θεραπείες των ασθενών αποτελούν μια σημαντική δαπάνη για το ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η βραχύτερη νοσηλεία και η μείωση του αριθμού νοσοκομειακών κλινών, που μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της νέας υποδόριας ένεσης τραστουζουμάμπης θα συμβάλλει στις προσπάθειες συγκράτησης των δαπανών υγείας” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστος Α. Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Ομάδας Μαστού της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας και υπεύθυνος σύνταξης Κατευθυντηρίων Οδηγιών για τον καρκίνο μαστού της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου

αυτοκτονούν μόλις μάθουν ότι έχουν καρκίνο

παιδιά που δεν θα πεθαίνουν από καρκίνο θα γεννιούνται σύντομα

τεστ αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν