Εμβόλιο Pfizer: Στις 21 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη από τον ΕΜΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, ώστε να αποφασίσει για την κυκλοφορία του στην Ευρώπη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η συνεδρίαση είχε προσδιοριστεί στις 27 Δεκεμβρίου, με τον EMA να αναφέρει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Προκάλεσε όμως -εκ των υστέρων και μετά την νέα «έκρηξη» κρουσμάτων που καταγράφει η Γερμανία- την αντίδραση της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, που φρόντισε να «διαρρεύσει» τον εκνευρισμό της για την καθυστέρηση.

Λίγες ώρες αργότερα η γερμανική εφημερίδα Bild μετέδιδε πως το εμβόλιο της Pfizer θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων «πριν από τα Χριστούγεννα».

Την σκυτάλη ανέλαβε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, που δήλωσε ότι η χώρα του υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer για την Ευρωπαϊκή Ένωση «πριν από τα Χριστούγεννα».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Υγείας. Ήταν πλέον εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση έχανε την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες. Και όπως όλοι γνωρίζουν, στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία.

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εκδώσει μια θετική ετυμηγορία για το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 στις 23 Δεκεμβρίου.

«Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην αξιολόγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα.

Πηγή: Newsit.gr