Εμβόλιο Pfizer: Μια «ανάσα» πριν από την έγκριση στις ΗΠΑ – Κρίσιμη συνεδρίαση του FDA

  • Γιάννα Σουλάκη
Εκτός απροόπτου το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer - BioNTech αναμένεται από ώρα σε ώρα να λάβει έγκριση χορήγησης στους αμερικανούς πολίτες. Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο τελευταίο στάδιο, αυτό της επιστημονικής εξέτασης των δεδομένων από επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του FDA βρίσκεται το εμβόλιο κατά της Covid των Pfizer / BioNTech. H ομάδα εμπειρογνωμόνων εξετάζει εξονυχιστικά το θέμα της αποτελεσματικότητς, της ασφάλειας και τυχόν παρενεργειών, πριν δώσει το «πράσινο φως» της έγκρισης χορήγησης έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση του FDA έρχεται τη στιγμή που στις ΗΠΑ σημειώθηκε την Τετάρτη 10/12 ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ, με 3.100 θανάτους και 220.000 νέες διαγνώσεις.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο έλαβε έγκριση χθες στον Καναδά, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας χορηγείται στις ευπαθείς ομάδες στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ειδική επιτροπή του FDA θα κληθεί να αποφανθεί εάν πράγματι το εμβόλιο εμφανίζει άνω του 90% αποτελεσματικότητα σε άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλου και φυλής, αλλά και άτομα που πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Ανάμεσα στις κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο, περιλαμβάνεται ο πυρετός, η κόπωση και ο πόνος στο σημείο της ένεσης. Ωστόσο, όπως έχει σημειωθεί το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγηθεί σε περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, μετά από περιστατικό με δύο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις, μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική έκθεση, ήταν συνεπή με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι πραγματικά συναρπαστικά», δήλωσε ο Δρ William Moss, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Πρόσβασης Εμβολίων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι που θα καθυστερούσε μια άδεια χορήγησης έκτακτης ανάγκης», σημείωσε.