Εμβόλιο Moderna: Διατηρεί αποτελεσματικότητα 93%, 4 έως 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

  • Κώστας Παπαδόπουλος
εμβόλιο Moderna
Η ερταιρία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας..

Η Moderna Inc ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές.

Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA.

Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από την Covid.

Οι αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα συζητούν αν η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης εμβολίου θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική και αναγκαία. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα και ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει την χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες μελέτες της επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων παρήγαγαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση απέναντι σε σημαντικές παραλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται οι Γάμα, η Βήτα και η Δέλτα (που εντοπίστηκαν πρώτη φόρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία αντίστοιχα) και ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Για τον χρόνο αυτό, η Moderna αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει 880 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και αναμένεται να φθάσει στην παραγωγή 2-3 δισεκατομμυρίων δόσεων το επόμενο έτος. Η Pfizer αναμένεται να έχει ικανότητα παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο.