Εμβόλιο Covid: Πριν από τα Χριστούγεννα η έγκριση του εμβολίου για την Ευρώπη, λέει η Γερμανία

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
 Η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ενώ μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει αναφερθεί σε μία απόφαση «το αργότερο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εκδώσει μια θετική ετυμηγορία για το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 στις 23 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters, με τις ευρωπαϊκές χώρες να οδεύουν προς το να καλύψουν τη διαφορά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού.

«O EMA θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία στις 23 Δεκεμβρίου», δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην αξιολόγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αναφέρει ότι θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, ύστερα από τις θετικές αξιολογήσεις και την άδεια έκτακτης χορήγησης που δόθηκε από τις δικές τους ρυθμιστικές αρχές.

Εκπρόσωπος της BioNTech που ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε να σχολιάσει.

Η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Κομισιόν, ανέφερε νωρίτερα ότι στις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η θετική ετυμηγορία του EMA. Σύμφωνα με την Bild, η 26η Δεκεμβρίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για την έναρξη των εμβολιασμών στη Γερμανία.