Εμβόλιο Covid: Ισχυρή προστασία και έναντι της JN.1 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

  • Iatropedia newsroom
Covid: Ισχυρή προστασία και έναντι της JN.1 από το τελευταίο εμβόλιο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Το τελευταίο εμβόλιο για την Covid-19 μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης στο μισό

Το τελευταίο εμβόλιο για την Covid-19 μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης στο μισό, δείχνουν τα πρώτα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι κατασκευαστές των εμβολίων ενημέρωσαν τις συνθέσεις τους για να στοχεύουν και την παραλλαγή Omicron XBB.1.5, η οποία ήταν το κυρίαρχο στέλεχος που κυκλοφορούσε για μεγάλο μέρος του 2023. Όμως τα νέα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι τα τελευταία εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, που προκαλεί πλέον τις περισσότερες λοιμώξεις από Covid-19.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις τάσεις μεταξύ περισσότερων από 9.000 ενηλίκων που εξετάστηκαν για Covid-19 από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σε ορισμένους από τους ασθενείς με θετικά τεστ, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν μια συγκεκριμένη «ιδιορρυθμία» στον ιό που τους επέτρεπε να διαφοροποιήσουν συγκεκριμένα στελέχη.

Συνολικά, τα ενημερωμένα εμβόλια για την Covid-19 παρείχαν 54% προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης σε ανοσοεπαρκείς ενήλικες που εμβολιάστηκαν πρόσφατα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν ενημερωμένο εμβόλιο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το CDC.

«Τα πάντα σε αυτήν τη μελέτη είναι καθησυχαστικά ότι τα εμβόλια παρέχουν την προστασία που περιμέναμε», δήλωσε η Ruth Link-Gelles, επικεφαλής συντάκτρια της νέας μελέτης που ηγείται του προγράμματος αποτελεσματικότητας εμβολίων του CDC για την Covid και τον RSV.

«Αν και δεν έχουμε εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ειδικά στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, το γεγονός ότι το εμβόλιο λειτουργεί στον γενικό πληθυσμό είναι, νομίζω, καθησυχαστικό για ολόκληρο τον πληθυσμό», τόνισε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης: Επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 σε προγράμματα για τον καρκίνο

Μήπως έχετε έλλειψη μαγνησίου; Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Επιπλέον 889.526 στοιχίζουν οι εργολάβοι στο Δημόσιο – Πιο οικονομικές οι καθαρίστριες (πίνακας)