Εμβόλιο Covid: Εγκρίθηκε στην Ευρώπη από τον ΕΜΑ το εμβόλιο της Μoderna

  • Γιάννα Σουλάκη
Moderna
Aρχίζει ο αγώνας δρόμου για την προώθηση του εμβολίου της Moderna στις χώρες της Ευρώπης, μετά την έγκριση επείγουσας χορήγησης, στην οποία προχώρησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύντομα αναμένεται και η τελική υπογραφή της Κομισιόν.

Όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την χρήση του εμβολίου της Moderna στην Ευρώπη, καθώς το πιστοποίησε ως αποτελεσματικό και ασφαλές.

Το εμβόλιο της Moderna έγινε έτσι σήμερα το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, καθώς οι αρχές επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας, μεταξύ των ανησυχιών για περισσότερο μεταδοτικές μεταλλάξεις.

Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το COVID-19 Vaccine Moderna για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω.

Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) αξιολόγησε τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και συνέστησε με συναίνεση να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη άδεια κυκλοφορίας.

Μετά το πράσινο φως από τον ΕΜΑ, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα.

“Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του EMA για το εμβόλιο της Moderna, καθώς την προηγούμενη Δευτέρα, 04.01.2021, δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά την έγκριση του εμβολίου.

«Οι συζητήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid-19 δεν θα ολοκληρωθούν απόψε. Θα συνεχιστούν την Τετάρτη», είχε αναφέρει τότε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Τα «χαρμόσυνα νέα» μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

Σχετική δήλωση έκανε και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προαναγγέλλοντας την τελική έγκριση του εμβολίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Με την έγκριση από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) του εμβολίου της Moderna, βρισκόμαστε πιο κοντά στον στόχο μας του να έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ακολουθήσει σύντομα», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν