Εμβόλιο AstraZeneca: Μήνυση κατά της εταιρείας κατέθεσε η Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στην παράδοση παρτίδων

  • Γιάννα Σουλάκη
AstraZeneca
Μήνυση κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει από την περασμένη εβδομάδα, και είχε φέρει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Politico.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα (26/4): «Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Όπως προβλέπει το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία, αρμόδια να κρίνουν είναι δικαστήρια του Βελγίου.

Στόχος της Κομισιόν με την προσφυγή κατά της εταιρείας είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου, για τις οποίες έχει δεσμευθεί με το συμβόλαιο που έχει συνάψει. Και συγκεκριμένα 120 εκατ. δόσεις που έπρεπε να παραδώσει έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ. δόσεις.

Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρχικές δεσμεύσεις για 180 εκατ. δόσεις έχουν προ πολλού ψαλιδιστεί στα 70 εκατομμύρια.