Εμβόλιο AstraZeneca: Επιμένει η Γερμανία στη χορήγηση μόνο στους άνω των 60 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας εμμένει στη σύστασή της να χορηγείται το εμβόλιό της AstraZeneca μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιo.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αξιολογεί με βάση την ιδέα της δημόσιας υγείας, δηλαδή, με βάση το ερώτημα τι είναι ωφέλιμο για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Γερμανία η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία δεν εξαρτάται τόσο από το εμβόλιο της Astrazeneca. Μπορούμε να αναβάλουμε τα (συγκεκριμένα) εμβόλια και να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της του Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς σήμερα Πέμπτη στο δεύτερο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Η Stiko συνιστά στους νεότερους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει έναν πρώτο εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca να κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό με το εμβόλιο της Biontech ή της Moderna. Πολλοί πιστεύουν ότι τότε τα δύο εμβόλια θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στον οργανισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, το πραγματικό εμβόλιο εξαφανίζεται γρήγορα από το σώμα. Αυτό που απομένει είναι η ανοσία», εξήγησε ο Mέρτενς.

Όσον αφορά στην ιδέα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ να παραγγείλει 2,5 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για το κρατίδιό του, ο Mέρτενς είπε: «Καταρχάς, είναι καλό να εξασφαλίζονται εμβόλια, αλλά μια μονομερής βαυαρική προσπάθεια δεν με πείθει. Δεν γνωρίζω τι στοιχεία για το εμβόλιο Sputnik V έχει η EMA. Ο ίδιος γνωρίζω μόνο τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο ειδικό περιοδικό «Lancet». Φαίνονται πολύ καλά. Εάν το Sputnik V ελεγχθεί και εγκριθεί στην Ευρώπη, δεν θα είχα καμία αντίρρηση για το εμβόλιο αυτό», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν