Εμβόλιο AstraZeneca: Διακόπτεται η χορήγησή του σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία – Τι θα κάνει η Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Η μία χώρα της Ευρώπης μετά την άλλη, αναστέλλει τη διαδικασία χορήγησης του εμβολίου στης AstraZeneca, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε εμβολιασθέντες. Ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δηλώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει μονομερείς αποφάσεις -όπως πράττουν άλλα κράτη της Κομισιόν- σχετικά με την υπόθεση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά, έως ότου αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παρά το γεγονός ότι και στη χώρα μας έχει εντοπιστεί ένα περιστατικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου, σύμφωνα με την ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολίων από τη συγκεκριμένη παρτίδα, έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στο εξωτερικό, πάντως, είναι ραγδαίες. Μετά τη Γερμανία, σε αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προχώρησαν η Γαλλία και η Ιταλία.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συμβουλή της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων.

Την αναστολή του εμβολίου Astrazeneca ανακοίνωσε ο Μακρόν

Η Γαλλία αποφάσισε να “αναστείλει για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο Τρίτη.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξεκινήσει και πάλι” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

Μετά τη Γαλλία και η Ιταλία

Σχεδόν… ταυτόχρονα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε επίσης ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και μετά από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί θρομβώσεις. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Τόνισε πως οι αναφορές για θρομβώσεις αφορούσαν εγκεφαλικές φλέβες, αλλά δεν διευκρίνισαν πού ή πότε συνέβησαν τα περιστατικά.

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τις τελευταίες ημέρες για να διερευνήσουν περιπτώσεις θρόμβων αίματος που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η Γερμανία έχει λάβει κάτι παραπάνω από 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και έχει χρησιμοποιήσει μόνο 1,35 εκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής.

Η κατάσταση με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά περίεργη με δεδομένο ότι εδώ και μέρες υπάρχει ανησυχία από πολλές χώρες για παρενέργειες, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα δήλωσε ότι είναι ασφαλές.

Εξετάζει το θέμα και ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε:

«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ