Εμβολιάστε τα παιδιά σας αλλά αν δεν θέλετε, σας δίνουμε «παραθυράκι» να ξεφύγετε…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα ...απόνερα

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού ορίζει ότι είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Μάλιστα σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δlνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Αλλά κάπου εδώ αφήνουν ανοιχτό ένα «παραθυράκι» αναφέροντας:

«Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».

Και βέβαια οι παιδίατροι θεωρούν αδιανόητη την προτροπή του υπουργείου Παιδείας σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους να ζητήσουν βεβαίωση αντένδειξης από γιατρό!

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Ιάσων Φωτήλας, σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο που επιτρέπει την εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών στα σχολεία, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρωτοβουλία των υπουργών Υγείας και Παιδείας να επιτρέπουν την εγγραφή των μικρών μαθητών στα σχολεία ακόμη και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, νομιμοποιεί τις αντιεπιστημονικές αντιεμβολιαστικές δοξασίες και ακυρώνει συστηματικές προσπάθειες δεκαετιών για την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού».

Πλήρης Δήλωση

«Η πρωτοβουλία των υπουργών Υγείας και Παιδείας να επιτρέπουν την εγγραφή των μικρών μαθητών στα σχολεία ακόμη και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, με τη χρήση “γνωματεύσεων” που επικαλούνται -αορίστως- “πιθανές παρενέργειες” και αδιευκρίνιστα “προσωπικά δεδομένα”, προκαλεί -δικαίως- την απόρριψη των επιστημόνων και λειτουργών Υγείας και την ανησυχία σε γονείς και μαθητές.

Η επιπόλαια αυτή ενέργεια των Υπουργών Υγείας και Παιδείας ακυρώνει συστηματικές και επίπονες προσπάθειες δεκαετιών για την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού με σκοπό την εκρίζωση νόσων οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Συγχρόνως υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, και επιτρέπει την εξάπλωση αντιεπιστημονικών και αντιεμβολιαστικών δοξασιών.

Καλούμε μετ΄ επιτάσεως τον Υπουργό Υγείας, έστω και τώρα, να πάρει σαφή θέση υπέρ της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, όχι με ανούσιους βερμπαλισμούς όπως αυτούς του υπεύθυνου Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, αλλά με την τάχιστη άρση των όποιων νομοθετικών ασαφειών. Επίσης τον καλούμε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών για την ευεργετική επίδραση των εμβολιασμών στην Υγεία της χώρας μας.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προασπίσει με κάθε τρόπο τη Δημόσια Υγεία και την επέκταση της Πρόληψης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει χωρίς εξαιρέσεις όλους τους πολίτες της χώρας».