Εμβολιασμός της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κατά της γρίπης και της πνευμονίας

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβολιασμός
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Και απηύθυνε κάλεσμα να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Σε εμβολιασμό εναντίον της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου υπεβλήθη χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου.

Ήταν μία κίνηση με συμβολική σημασία, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Με αυτόν τον τρόπο η ΠτΔ πήρε θέση υπέρ ενός επιτεύγματος που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του 20ου αιώνα για τη δημόσια Υγεία. Ωστόσο, τον 21ο το ίδιο επίτευγμα βρίσκεται αντιμέτωπο με αρνητές, οι οποίοι ανοήτως αμφισβητούν την αξία και την ασφάλειά της.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί η συμβολή του εμβολιασμού στην μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από σοβαρές λοιμώξεις. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, ο εμβολιασμός αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ο κίνδυνος συννοσηρότητας από γρίπη και κορωνοϊό εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως αυξημένος τον εφετινό χειμώνα. Το αντιγριπικό εμβόλιο έχει τη δύναμη να προστατεύσει σε σημαντικό βήμα όσους το κάνουν από αυτή τη διπλή απειλή.

Ταυτοχρόνως, ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μήνυμα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Για τον εμβολιασμό της Προέδρου, το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν ο κ. Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ, η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ και η κυρία Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

«Έχουμε ευθύνη και για τους γύρω μας»

Μετά τον εμβολιασμό, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το φετινό φθινόπωρο είναι διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει ως τώρα. Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση. Τα κρούσματα αυξάνονται και η ανησυχία όλων μας μεγαλώνει. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μεγαλύτεροι και νεότεροι, προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχουμε ευθύνη και γι’ αυτούς, δεν είμαστε μόνοι».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «αναμένουμε να ενσκήψει όπως κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης, αυξάνοντας τη νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ας μη διστάσουμε να εμβολιαστούμε και για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο, που αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας. Προφυλάσσουμε έτσι τον εαυτό μας, τους ευάλωτους συμπολίτες μας καθώς και το -ιδιαιτέρως επιβαρυμένο αυτό το διάστημα- σύστημα υγείας της χώρας μας. Ας αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Από την πλευρά τους, ο κ. Λουκίδης και οι κυρίες Κατσαούνου και Τσικρικά, ευχαρίστησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία της και υπενθύμισαν τη σημασία της πρόληψης.