Εμβολιασμός και αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του κύματος γρίπης

  • Iatropedia
Με τους νεκρούς από γρίπη να έχουν φτάσει ήδη τους 34 στην χώρα μας και τον χειμώνα να είναι...μπροστά μας, οι γιατροί συνεχίζουν να συστήνουν τον εμβολιασμό μέχρι και τα τέλη Μαρτίου ώστε να αποφεύγουν τα άτομα των ευπαθών ομάδων την βαριά νόσηση.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι 32 βαριά πάσχοντες που βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ της χώρας δίνοντας μάχη να κρατηθούν στην ζωή, υποφέρουν από επιπλοκές στο αναπνευστικό εξαιτίας της βαριάς νόσησης από τον ιό Η3Ν2 και την μετάλλαξη που δεν πρόλαβαν να συμπεριλάβουν το περασμένο καλοκαίρι στο φετινό εμβόλιο. Ωστόσο, όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, προστατεύεται σημαντικά από τις επιπλοκές.

Εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης πρέπει να κάνουν κάθε φθινόπωρο: Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι έγκυες σε όλα τα τρίμηνα της κυήσεως, οι παχύσαρκοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι πάσχοντες από διαβήτη και οι καρδιοπαθείς, οι ανοαοκατασταλμένοι, οι πάσχοντες από ΧΑΠ και άσθμα, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι φροντιστές βρεφών και ηλικιωμένων. Εμβολιασμός επίσης πρέπει να γίνεται ετησίωες σε κλειστές κοινωνίες σε στρατόπεδα και σωφρονιστικά ιδρύματα.

Τα αντιικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται από το πρώτο 24ωρο έναρξης των συμπτωμάτων σε όσους ανήκουν στις παραπάνω ομάδες και νόσησαν.