Εμβολιασμός – 4η δόση: Δικαιούχοι όλοι οι άνω των 60 ετών – Ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Ενήλικες και παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και όλοι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών είναι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους.

Λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού με την τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι της Covid-19 σε πολίτες άνω των 60 και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, έδωσαν σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης (5/4) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η νέα στρατηγική της χώρας μας για τον εμβολιασμό κατά της λοίμωξης Covid, προβλέπει αναλυτικά τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων 12-17 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.) με την τέταρτη δόση, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Επίσης, τονίστηκε πως το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας. Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η ίδια.

Αναλύοντας τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες σχετικά με την τέταρτη δόση, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει αυξήσει πολύ τα κρούσματα και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν αρκετά αντισώματα από τον εμβολιασμό τους, συστήνεται να κάνουν και τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική δόση.

Η πλατφόρμα ανοίγει την Πέμπτη στις 7 Απριλίου

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει σταδιακά και πρώτα για τους 80 και άνω. Για τους ηλικιωμένους από 70 έως 79 ετών θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Η πορεία των εμβολιασμών

Πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.