Εμβολιασμοί – Τρίτη δόση: Στους τρεις μήνες η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid

  • Γιάννα Σουλάκη
τρίτη δόση
Σε περαιτέρω συρρίκνωση του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, από 4 μήνες που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στους 3 μήνες, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Μείωση του διαστήματος της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε έκτακτη συνεδρίαση που έκανε την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναλυτικά, όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών, θα μπορούν από το βράδυ της Παρασκευής, το αργότερο έως το πρωί του Σαββάτου, να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσουν το ραντεβού τους για να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Όσοι νόσησαν, θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο επίσης σε τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η ενισχυτική δόση θα δίνεται η δυνατότητα να χορηγείται στους δύο μήνες, δηλαδή όπως είναι σήμερα.

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.

H πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται πως 2 εκατ. είναι οι πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, λέει η Επιτροπή, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.