Εμβολιασμοί: Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 – Ανακοινώσεις το απόγευμα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Έγκριση και στη χώρα μας έλαβε χθες, στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το εμβόλιο της AstraZeneca, για τη χορήγησή του σε μεγαλύτερες ηλικίες, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επαρκείς μελέτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iatropedia.gr, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε και στην Ελλάδα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών, καθώς πλέον υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα. 

Η χορήγησή του εμβολίου αναμένεται να αρχίσει άμεσα, με πρώτη την ηλικιακή ομάδα των 65 – 69, όπως πιθανότατα θα ανακοινωθεί στην επίσημη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς το απόγευμα.

Το δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων που περιλαμβάνονται στην Α’ φάση εμβολιασμού και ενδεχομένως νωρίτερα, στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74.

Να σημειωθεί ότι έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών, έχει λάβει στη Μεγάλη Βρετανία, στην Γαλλία (65 με 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα), στην Αυστρία, τη Γερμανία, μετά από έγκριση της Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας, αλλά και τη Δανία.

Τέλος, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 1.124.194 εμβολιασμοί, 753.901 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση εμβολίου και 371.293 εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Πελώνη: Στην 6η θέση εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» στην Ελλάδα «εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση», σημείωσε.

Έως τις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, σημείωσε η ίδια συμπληρώνοντας ότι «εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19», ενώ η αυξημένη παραλαβή εμβολίων εντός του Απριλίου θα επιτρέψουν να εμβολιστούν τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Πώς μπορεί να εμβολιαστεί όποιος δεν έχει ΑΜΚΑ

Μμε διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού, είπε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Επίσης ως «εξαιρετικά θετικό» ανέφερε το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι θα υιοθετηθεί την 17η Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε η κα. Πελώνη.