Εμβολιασμοί Covid: To 1 στα 2 εμβόλια χορηγήθηκε στην Αττική – Σε ποιες περιοχές εμβολιάστηκαν οι περισσότεροι

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Συμπληρώθηκαν οι πρώτες 20 μέρες της επιχείρησης “Ελευθερία” στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας χορηγήθηκαν πάνω από 84.000 εμβόλια σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους. Δείτε σε ποιες πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες έγιναν οι περισσότεροι εμβολιασμοί.

Από τις 28 Δεκεμβρίου και μέχρι 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 84.212 εμβολιασμοί (ήτοι στο 0,77% του πληθυσμού), στη συντριπτική πλειοψηφία σε υγειονομικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και εργαζόμενους / φιλοξενούμενους σε κλειστές δομές. Τα λιγότερα εμβόλια από τα παραπάνω δόθηκαν στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, καθώς ο εμβολιασμός στον ευρύ πληθυσμό ξεκίνησε μόλις προχθές.

Όλοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχετικά με το πότε θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση, η οποία ακόμη κι αν καθυστερήσει για λίγες ημέρες, υπήρξε επίσημη διαβεβαίωση, ότι δεν θα αναβληθεί.

Το Σάββατο (16/1) ξεκίνησε ήδη, η δεύτερη φάση της επιχείρησης “Ελευθερία”, δηλαδή αυτή του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, ενώ στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του εμβολιασμού των εργαζόμενων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας.

Να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη Τετάρτη (20/1), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ενεργοποιούνται και τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα της Πρωτοβάθμιας, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤοΜΥ όλης της χώρας.

Το ένα στα δύο εμβόλια χορηγήθηκε στην Αττική

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται λίγο κάτω από τον μισό πληθυσμό όλης της χώρας, χορηγήθηκε σχεδόν το ένα στα δύο εμβόλια. Συγκεκριμένα, από τα 84.212 εμβόλια συνολικά, τα 41.847 χορηγήθηκαν στην Αθήνα, τα προάστια και τον Πειραιά.

Ακόμη 10.479 εμβόλια χορηγήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα στην Αττική χορηγήθηκαν ανά περιοχή:

  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 20.384 εμβόλια
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 12.919 εμβόλια
  • Π.Ε. Πειραιά: 2.956 εμβόλια
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 2.928 εμβόλια
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 1.368 εμβόλια
  • Ανατολικής Αττικής: 725 εμβόλια
  • Δυτικής Αττικής: 568 εμβόλια

Στις μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της υπόλοιπης Ελλάδας, χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα:

  • πάνω από 1.000 εμβόλια: στη Λάρισα (1.912), στον Έβρο (1.313) και στα Χανιά (1004)
  • πάνω από 2.000 εμβόλια: στο Ηράκλειο Κρήτης (2.847), στα Ιωάννινα (2.666) και στην Αχαϊα (2.286)

Κάτω από 100 εμβόλια δόθηκαν σε υγειονομικούς και κατοίκους νησιών, και συγκεκριμένα: στη Νάξο (55 εμβόλια), στην Ικαρία (40 εμβόλια), στην Θήρα (40 εμβόλια) και στην Κάρπαθο (15).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον αριθμό των εμβολίων ανά Περιφερειακή Ενότητα ΕΔΩ:

Δείτε στο διάγραμμα, πως εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και στην χώρα μας:

Μειώνονται προσωρινά οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων από τη Pfizer / BioNTech

Κι ενώ οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ανεβάζουν ταχύτητες, το επόμενο διάστημα αναμένεται μια παροδική μείωση των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες Pfizer / BioNTech σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες.

Η καθυστέρηση, ωστόσο, θα είναι μικρότερη απ’ ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς σε νεότερη ενημέρωση αναφέρεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση “θα επανέλθει από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με μια αύξηση των παραδόσεων από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου”, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

Καθησυχαστικός σχετικά με το θέμα αυτό ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας:

“Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει σημαντική επίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πλέον είναι εγκεκριμένη η χρήση της 6ης δόσης από το φιαλίδιο του εμβολίου και σύμφωνα με το γεγονός ότι η όλη στρατηγική μας του εμβολιασμού αυτή τη στιγμή, με το εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ότι έχουμε τις ποσότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση αυτών που ήδη έχουν εμβολιαστεί”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εμβολιασμοί Ελλάδα: «Θα χορηγηθούν και οι δύο δόσεις του εμβολίου»

Σαφείς ήταν οι ανακοινώσεις από την πλευρά της πολιτείας και συγκεκριμένα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχετικά με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Απαντώντας στον θόρυβο που ξεσήκωσε σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση ορισμένων χωρών να καθυστερήσουν ή ακόμα και να παραβλέψουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με μία δόση, η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα θα χορηγηθούν κανονικά και οι δύο δόσεις.

“Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο απαιτείται η ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Η πρώτη δόση, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, είναι αυτή που γνωρίζει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου και αναπτύσσονται τα πρώτα αντισώματα. Στη χορήγηση της δεύτερης, μετά από 21 ημέρες, “υπάρχει μια ετοιμότητα του ανοσιακού συστήματος να παράξει περισσότερα αντισώματα, περισσότερα μνήμονα κύτταρα, να εγκαταστήσει πιο μακρόχρονη ανοσία”.

Για πλήρη ανοσοποίηση, λοιπόν, απαιτούνται και οι δύο δόσεις, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η ανοσοποίηση είναι ανεπαρκής, συμπλήρωσε: “Είναι δικαιολογημένη μια αναβολή κάποιων ημερών, αν υπάρξει πρόβλημα. Ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση. Αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση”, κατέληξε η κα. Θεοδωρίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν