Εμβολιασμοί Covid: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων άνω των 85 και στα νησιά μας (ΦΩΤΟ)

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά βρέθηκαν σήμερα τα εμβόλια για να χορηγηθούν στους υπέργηρους συμπολίτες μάς, άνω των 85 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο ευάλωτη ομάδα για σοβαρή νόσο, διασωλήνωση και θάνατο από τη νόσο Covid.

Δεκάδες ηλικιωμένοι νησιώτες, ηλικίας άνω των 85 ετών, αψήφησαν το κρύο και τον χιονιά και βρέθηκαν από το πρωί στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, για να λάβουν το εμβόλιο κατά της νόσου Covid.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: 91 ετών από τη Βέροια, αψήφισε τον χιονιά – O πρώτος άνω των 85 που εμβολιάστηκε στη χώρα

Στη Σάμο, το εμβόλιο έλαβε μια σχεδόν αιωνόβια γυναίκα, 97 ετών.

Πολλοί ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν και στα Κύθηρα. Δείτε τις φωτογραφίες:

Το εμβόλιο κατά τη νόσου Covid χορηγήθηκε και στους υπέργηρους κατοίκους της Χίου.

Κικίλιας: «Η δύναμη για τη ζωή»

Εντωμεταξύ, ξεκίνησε από το πρωί η β’ φάση των εμβολιασμών στη χώρα μας, που περιλαμβάνει τον γενικό πληθυσμό. Πρώτη ομάδα, οι άνω των 85 ετών, οι οποίοι παρά το κρύο και τον χιονιά προσήλθαν από το πρωί στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στο νοσοκομείο «Ελπίς», βρέθηκε σήμερα και παρακολούθησε από κοντά τους πρώτους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ηλικιωμένους.

Θεμιστοκλέους: «Καμία δόση χαμένη»

Την ίδια στιγμής, πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων δόσεων εμβολίων, από πολίτες που δεν προσέρχονται στο ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενεργοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, δεν θα πηγαίνει «καμία δόση χαμένη».

Πρόκειται, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας κ. Θεμιστοκλέους, «για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού . Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού».

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν περιλαμβάνει τη λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.