Εμβολιασμοί Covid: Αυτό είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ποια θα είναι η χρήση του

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμού
Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση το πιστοποιητικό που θα παίρνουν οι πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους και το οποίο θα αποτελεί «απόδειξη» εμβολιασμού.

Στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται το όνομα και το επίθετο του εμβολιασμένου, η ημερομηνία γέννησης, ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία που χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς και η ημερομηνία της αναμνηστικής δόσης. Επίσης, ο τύπος εμβολίου που χορηγήθηκε και αν αυτό απαιτούσε μία ή δύο δόσεις για να φέρει ανοσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων τις προηγούμενες μέρες, αλλά και του ίδιου του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πιστοποιητικό αυτό θα χορηγείται για ιδία χρήση.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και ως «διαβατήριο»

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κομισιόν, το πιστοποιητικό αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Αίτημα το οποίο διατύπωσε με επιστολή του σήμερα προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Προτείνει στην Ε.Ε. «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για την ελεύθερη μετακίνηση των πληθυσμών

Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι συναινούν με τη χρήση του διαβατηρίου εμβολιασμού, στα αεροπορικά ταξίδια. Όπως έχει αναφερθεί, ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ ή σε υποχρεωτική καραντίνα στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται. Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα.

Δείτε επίσης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε επίπεδο Ευρώπης η απόφαση – Ποια σενάρια εξετάζονται

Δείτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: