Εμβολιασμοί Covid-19: Πάνω από 65.000 τα ραντεβού στους 40-44 – Με Pfizer οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 16-18

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Περισσότερα από 65 χιλιάδες ραντεβού έκλεισαν με το άνοιγμα της πλατφόρμας τα ξημερώματα, οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών. Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε ότι οι εμβολιασμοί στους εφήβους 16 με 18 ετών θα γίνονται μόνο με το εμβόλιο της Pfizer.

Από τις αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί στις ομάδες 20-29 με όλα τα εμβόλια και όχι μόνο με AstraZeneca, όπως έγινε με τους 30-44, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-35 ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά και αναλόγως με την ροή εμβολιασμού των 40-44 ετών, αλλά εντός του Μαϊου.

Σε ερώτηση σχετικά με την ποινή των 16 ημερών που επιβάλλεται σε όσους έχουν αλλάξει το ραντεβού τους, ο Γεωργαντάς εξήγησε ότι αφορά μόνο όσους έχουν ακυρώσει το ραντεβού τους δύο φορές και όχι με την πρώτη. Σημείωσε, πως η ακυρώσεις των ραντεβού δεν μπορεί να συμβαίνουν χωρίς όριο, καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα και πρόσθεσε ότι υπήρξε μείωση αυτής της ποινής, από τις 30 ημέρες που ίσχυε αρχικά, στις 16 ημέρες.

Ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες «να μην ακυρώνουν συνεχώς το ραντεβού τους γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα».

Σημείωσε, επίσης, πως όσοι έχουν νοσήσει θα λαμβάνουν μια δόση του εμβολίου και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αποφάσεις και ανακοινώσεις και ανακοίνωσε ότι στους 955.000 έχουν φτάσει οι πολίτες που έχουν λάβει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με τα εμβόλια Johnson &Johnson ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι αναμένουμε 155.000 δόσεις μέσα στον Μάιο, αλλά και μεγαλύτερη παρτίδα, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο.

Σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα νησιά «Γαλάζια Ελευθερία»» ανέφερε ότι μέχρι τέλος Μαΐου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί καθολικά τα νησιά, πλην της Κρήτης, που ακολουθεί το Πρόγραμμα Ελευθερία.

Για το ερώτημα πολλών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και θέλουν να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «θα το διαχειριστούμε κι αυτό τις επόμενες ημέρες».

Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί από τα 16 έτη και στην Ελλάδα με Pfizer

Στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε, επίσης, πως οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν για τον εμβολιασμό τους, αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά όλα τα εμβόλια.

Η πλατφόρμα για τους νέους κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανοίξει εντός του Ιουνίου και τα ραντεβού θα κλειστούν με τον ίδιο ρυθμό που έγιναν και με τις άλλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ανά 5ετία. Πρώτοι θα ξεκινήσουν δηλαδή, οι 25-29 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών, γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε , επίσης, πως μετά τον εμβολιασμό και τον 18άρηδων, οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν αλλά θα επεκταθούν και στα παιδιά από 16 ετών και άνω με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι το μόνο που έχει λάβει  σχετική έγκριση γι’ αυτές τις ηλικίες. Σε περίπτωση που υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ και για τις μικρότερες των 16 ετών ηλικίες «θα πάμε και πιο κάτω», σημείωσε.

Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Ερωτώμενος για τους εμβολιασμούς στο σπίτι πολιτών που δεν είναι περιπατητικοί, απάντησε πως το πρόγραμμα αυτό απαιτεί και τη συνεργασία άλλων φορέων και προανήγγειλε πως οι ανακοινώσεις για την έναρξη του προγράμματος θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου.

Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς στα νησιά

Σχετικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «όσο και να μας δυσκολεύουν οι καθυστερήσεις ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι τέτοιος που δεν θα ανοίξουν ραντεβού, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τις παραδόσεις».

«Αν δεν έρθουν επαρκείς ποσότητες, υπάρχει και Plan B», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι στις αρχές Ιουνίου θα έχουμε 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. «Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο στόχος εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ, είπε επιπροσθέτως, ενώ για το τείχος ανοσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού.

Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότητα τη Δευτέρα, θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα έχουμε και το τεχνικό κομμάτι.

Ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των βεβαιώσεων νόσησης από τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι σύντομα θα βγαίνουν από το Μητρώο Covid ψηφιακά.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από 24 ώρες. Ωστόσο, για το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι τώρα διαμορφώνεται η τελική μορφή του, καθώς πρέπει οι χώρες να ανταλλάξουν στοιχεία μεταξύ τους.