«Εμπαιγμό» από το Υπουργείο Υγείας καταγγέλουν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής

  • Γιάννα Σουλάκη
θεραπευτές ειδικής αγωγής
Η «θύελλα» αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αυθαίρετη και οριζόντια περικοπή της δαπάνης για τις ειδικές θεραπείες οδηγεί τους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας σε επιθέσεις «λάσπης» κατά της θεραπευτικής κοινότητας, υποστηρίζουν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής. 

Δημόσιες δηλώσεις με μοναδικό γνώμονα την παραπλάνηση της κοινής γνώμης για την άνευ προηγουμένου μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες της ειδικής αγωγής, καταγγέλουν οι ίδιοι οι θεραπευτές ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η δαπάνη για την Ειδική Αγωγή θα ανέλθει φέτος στα 65,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για οριζόντιο κούρεμα της δαπάνης 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατομμυρίων που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015.  «Το μεγάλο αυτό κούρεμα όμως, είναι αυθαίρετο», λένε οι θεραπευτές, «κι αυτό γιατί δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη ή έστω μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

Ανακοίνωση του «Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής»

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις δηλώσεις των αρμοδίων περί προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, όταν τα έγγραφα, στα οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο προϋπολογισμός είναι κλειστός, τους διαψεύδουν. Την ίδια ώρα, ανακοινώνεται η διεύρυνση των δικαιούχων αποζημίωσης από τον ΕΟΠΠΥ για θεραπείες Ειδικής Αγωγής, που σωστά γίνεται, πλην όμως με τον προϋπολογισμό 40% μειωμένο», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

Οι θεραπευτές επισημαίνουν πως στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η μείωση της δαπάνης στην Ειδική Αγωγή με κάθε δυνατό τρόπο.  Ο νέος ΕΚΠΥ που, σύμφωνα με τους ειδικούς θεραπευτές, μετά από αρκετές παλλινωδίες τέθηκε σε ισχύ, φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του. Ακόμη και σήμερα πάντως, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη Ειδικής Αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε συνθήκες ομιχλώδεις.

Κινδυνεύουν τα παιδιά που χρειάζονται την ειδική αγωγή

Το πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, όπως τόνισε πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο Iatropedia.gr η κα.Μαρία Λευτάκη, κοινωνική λειτουργός, μέλος της ομάδας “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη” και μητέρα ενός αγοριού στο φάσμα του αυτισμού, καθώς υπάρχουν παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από το εκφυλιστικό σύνδρομο “RETT”, στα οποία η μη συνέχιση των θεραπειών συνιστά κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή τους: “Αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν σταματήσουν τις θεραπείες τους, γιατί κάνουν εργοθεραπείες με βάση την αναπνοή και τον τρόπο κατάποσης, ώστε να μην εμφανίσουν θανατηφόρες επιπλοκές. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο και για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία έχουν αναπτύξει μία ρουτίνα και σταθερότητα με τις θεραπείες τους, που την έχουν πολύ ανάγκη. Ο θεραπευτής τους είναι πρόσωπο αναφοράς κι όταν τους σταματάς τις θεραπείες, στην ουσία χάνουν κι ότι έχουν κερδίσει στο παρελθόν”, τονίσε η κα.Λευτάκη

Κλειστοί προϋπολογισμοί ΕΟΠΥΥ και voucher «σκοτώνουν» την ειδική αγωγή

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί, όμως, καθώς και ο νέος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) που προβλέπει την πληρωμή με voucher των συμβεβλημένων εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών και ψυχολόγων, έχει προκαλέσει το πρόβλημα, οι ειδικοί να μην θέλουν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν θα παίρνουν τα χρήματά τους, ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα προκαλέσουν επιστροφές και εκπτώσεις, με το σύστημα clawback και rebate. Για το λόγο αυτό, οι εργοθεραπευτές έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

«Ο μόνος τομέας που ωφελείται από το χάος στην Ειδική Αγωγή είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως κάποιοι καλλιεργούν την αβεβαιότητα για δημοσιονομικούς λόγους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Δημήτρης Νικολόπουλος.

«Η στάση των θεραπευτών είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους αμοιβή με voucher ή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γολγοθάς χωρίς τέλος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για μαθησιακά προβλήματα και αυτισμό