«Εμφύλιες καμπάνες» από Νάουσα προς…Βέροια για τα χειρουργεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Με μια εξαιρετικά επιθετική επιστολή, οι χειρουργοί του νοσοκομείου Βέροιας, κ.κ. Δεμερτζίδης και Τριανταφυλλίδης, αναπτύσσουν το επιχείρημά τους πάνω στη σαθρή ιδέα ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Βέροιας θα πρέπει να ‘’καταναλώσουμε ‘’ τη Νάουσα! Λες και η φτώχεια άγγιξε μόνο το νοσοκομείο της Βέροιας, λες και η χώρα ολόκληρη δεν είναι σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια, λες και το ΕΣΥ δεν ασθένησε βαρύτατα ή ασθένησε εξαιτίας των Ναουσαίων ή λες και ο αφανισμός μας θα ανατάξει ξαφνικά όλο το σύστημα και ακόμα περισσότερο την πολύπαθη Βέροια (η Νάουσα εννοείται δεν έχει σημασία αν είναι πολύπαθη κι έτσι δεν χρειάζεται ούτε καν να γίνει λόγος γι’ αυτήν….). Περισσότερο μονομερές επιχείρημα πραγματικά δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί!"... Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων στην απάντησή τους προς συναδέλφους από την Βέροια, γιατροί από το Νοσοκομείο Νάουσας.

Σε μια επιστολή -καταπέλτη που αποδομεί τα επιχειρήματα των συναδέλφων τους από την Βέροια και την οποία δημοσίευσε το naousanews.gr, οι γιατροί της Νάουσας υπεραμύνονται του δικαιώματος ύπαρξης του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν…

Η όλη διαδικασία «ανταλλαγής πυρών» πάντων, παρά το επίπεδο που όντως διατηρήθηκε στους χαρακτηρισμούς, καταδεικνύει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν φτάσει και ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής τους και αναζητούν λύσεις…παντού!

Δείτε τι υποστηρίζουν:

«Σαν μια χρόνια ασθένεια, που πάει να κακοφορμίσει και μας απειλεί, οι όλο και πιο έντονα αποκλίνουσες απόψεις για τη μελλοντική δομή του συστήματος υγείας στο νομό, έρχονται ξανά και ξανά δημιουργώντας μια πνιγηρή ατμόσφαιρα…..

Είναι απαράβατο δικαίωμα του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις και τις ιδέες του. Εμείς από τη δική μας μεριά έχουμε υποχρέωση με καθαρά και ισχυρά επιχειρήματα να τις αποκρούσουμε ώστε να διαλυθεί η βαριά σκιά που πάνε να δημιουργήσουν στο μυαλό του κόσμου εις βάρος του νοσοκομείου της Νάουσας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, ότι τυχόν αποδοχή τέτοιων ιδεών, όχι μόνο δεν θα μας λύσει τα προβλήματα αλλά θα μας ρίξει αντίθετα σε βαθύ τέλμα!! Η βασική προτροπή των ανωτέρω συναδέλφων είναι ουσιαστικά να απορροφηθούν οι δυνάμεις της Νάουσας ώστε να εμπλουτιστεί το νοσοκομείο της Βέροιας με σκοπό αυτό να καλύψει όλο το νομό. Αφήνουν μάλιστα σοβαρούς υπαινιγμούς, πως οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας για διατήρηση της λειτουργίας και των δύο μονάδων διατυπώνονται από επαγγελματική υστεροβουλία!!! Μα αν είναι έτσι, τότε οι ιδιώτες χειρουργοί δεν ξέρουν να διακρίνουν τα συμφέροντά τους!!  Όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγάλη μάζα των χειρουργείων γίνεται το πρωί (όχι δηλαδή στην εφημερία) και αφορά προγραμματισμένη εργασία. Ένα νοσοκομείο μπορεί να κάνει τόσα χειρουργεία, όσα του επιτρέπει η πρωινή βάρδια αλλά και η διαθεσιμότητα των χειρουργικών τραπεζιών. Αν δηλαδή έχουμε μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι θα χειρουργούμε έναν ασθενή κάθε φορά κι ας έχουμε δεκαπέντε χειρουργούς διαθέσιμους !!Εάν λοιπόν κάποιος ιδιώτης εποφθαλμιούσε ζηλόφθονα να οικειοποιηθεί τους ασθενείς των νοσοκομείων θα έπρεπε να παρακαλεί για το κλείσιμο του ενός απ’αυτά, ώστε να μειωθούν τα χειρουργικά τραπέζια κι άρα η δυνατότητα των κρατικών χειρουργών να εργαστούν να πέσει στο μισό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να φουσκώσουν τόσο που οι ασθενείς απελπισμένοι να ψάχνουν ιδιώτες χειρουργούς για να λύσουν το πρόβλημά τους.

Επιπλέον, εφόσον στη Βέροια, όπως διατυμπανίζουν οι συνάδελφοι, γίνονται εκτεταμένα και βαριά χειρουργεία, τότε επίσης δεν θα έπρεπε να θεωρούν απειλητικούς ανταγωνιστές τους ιδιώτες, αφού το να κάνει κανείς ένα πολύπλοκο και υψηλού κινδύνου χειρουργείο ιδιωτικά θα σήμαινε τεράστιο κόστος για τον ίδιο και άρα οι πιθανότητες να επιλέξει ένας ασθενής κάτι τέτοιο, ειδικά στη σημερινή εποχή, είναι πραγματικά πολύ μικρές (αναφερόμαστε στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου)…
Γιατί λοιπόν όλη αυτή η πρόδηλα θυμωμένη αντίδραση ;
Είναι αλήθεια ότι το εφημεριακό πρόβλημα, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, φέρνει σε δοκιμασία του εργαζόμενους  στη Βέροια αλλά όμως και στη Νάουσα όπως και στην Κοζάνη και στα Γιάννενα, στην Καλαμάτα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα… Δηλαδή παντού !!! Εξάλλου, σύμφωνα με τη λογική των επιχειρημάτων τους θα πρέπει το Παπαγεωργίου, το ΑΧΕΠΑ, το Παπανικολάου ή το Ιπποκράτειο που είναι νοσοκομεία κολοσσοί, να ζητήσουν από την Ημαθία που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να εφημερεύσει πλήρως και για όλες τις κλινικές, να κλείσει τα νοσοκομεία της και να εισφέρει το προσωπικό της για την ανακούφιση αυτών των πραγματικά κρίσιμων τριτοβάθμιων μονάδων!!! Ήμαρτον! Αυτή είναι μία αυτοκτονική λογική τύπου χαρακίρι, όχι μια στάση για την ανάπτυξη των δομών του ΕΣΥ! Επειδή δηλαδή λείπουν για παράδειγμα από τη χειρουργική κλινική της Βέροιας δύο χειρουργοί ζητάμε να κατεβάσει ρολά ένα ολόκληρο νοσοκομείο ως περιττό !!! Μοιάζει με το σκεπτικό των κατοχικών δυνάμεων που για κάθε ένα νεκρό Γερμανό στρατιώτη έπαιρναν καμιά κατοσταριά κεφάλια αμάχων…

Ας μη βαρύνει άλλο το κλίμα, ας μην κοιτάζουμε τόσο διχαστικά. Οι συνάδελφοι στη Βέροια λένε κάτι πολύ σωστό. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν κληθεί να εφημερεύσουν 12, 13 και παραπάνω μέρες το μήνα. Αυτό έγινε με δικό τους προσωπικό κόστος και ωφελημένο από αυτό βγήκε το νοσοκομείο της Βέροιας και ο κόσμος. Τους αξίζει μία δίκαιη αναγνώριση των προσπαθειών αυτών που δείχνουν αυταπάρνηση. Πάντοτε, ως σωματείο, θα σεβόμαστε όσους δείχνουν αυταπάρνηση!!Όμως και στο δικό μας νοσοκομείο, τον ίδιο αγώνα κάνουμε. Για την ίδια προσφορά! Ο κάματος είναι πράγματι μεγάλος. Ας μην αφήσουμε όμως την εξάντληση να μας παρασύρει σε ολέθριες λύσεις. Ας μην πιστέψουμε στις οφθαλμαπάτες που η κούραση μας κάνει να βλέπουμε ως σωτηρία!
Το νοσοκομείο της Βέροιας δεν χτίστηκε για να καλύψει όλο το νομό. Ακόμα και τα νέα έργα συνιστούν, ως φιλοσοφία, μία επένδυση προσθήκης – επέκτασης, όχι αναδόμησης των εγκαταστάσεων! Είναι μία διεύρυνση για να εξυπηρετήσει καλύτερα την ίδια περιοχή, όχι για να αναλάβει νέο ρόλο. Σε κανένα νομό στη χώρα δεν θα υπάρχουν αναλογικά, τόσο λίγα κρεβάτια όσο στην Ημαθία, αν κλείσουμε τη Νάουσα! Μια τέτοια λύση απόγνωσης και εξάντλησης θα μας πάει πολύ πολύ πίσω!! Ειδικά τώρα που κάτι φαίνεται ότι αρχίζει να κινείται στο χώρο της Υγείας μέσω της αναθέρμανσης του ζητήματος των νέων προσλήψεων. Θα είναι κρίμα, αν κάτι τέτοιο πράγματι προχωρήσει, εμείς μόνοι μας να έχουμε αυτοεξαιρεθεί λόγω του εσωτερικού μας κανιβαλισμού…

Ας σφίξουμε τα δόντια κι ας κρατηθούμε. Ας μη γίνουμε τα τελευταία, εθελούσια θύματα, ενός πολέμου που πιθανόν οδεύει στη λήξη του. Άλλωστε μια ενδεχόμενη συγχώνευση δεν θα προσθέσει ούτε μία νέα κλινική στο ενιαίο νοσοκομείο. Ούτε μια νέα ειδικότητα! Και από τις υπάρχουσες, κάποιες δεν θα βελτιωθούν περαιτέρω. Απλώς θα γίνει πιο ευχερής η εφημέρευση των κύριων κλινικών! Είναι πράξη άλογη και παράδοξη να υποχρεώσουμε σε υγειονομική μετοικεσία σαράντα χιλιάδες κατοίκους γιατί δεν μπορούμε να βρούμε 5 – 6 γιατρούς π.χ. ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τα προγράμματα εφημέρευσης ! Η κρίση της έλλειψης προσωπικού μπορεί μετά από 12 μήνες αμβλυνθεί ! Όμως το κλείσιμο ενός νοσοκομείου θα σφραγίσει για δεκαετίες το μέλλον του ΕΣΥ στην Ημαθία. Αν το κράτος δυσκολεύεται να προσλάβει λίγους υπαλλήλους, μην περιμένετε να χρηματοδοτήσει ένα νέο μοντέρνο και ευρύ νοσοκομείο 300 – 400 κλινών για το νομό μας! Δείτε εξάλλου πόσο υποστελεχωμένα  είναι και αυτά ακόμα τα μεγάλα ιδρύματα των κεντρικών πόλεων.

Ακόμα και το επιχείρημα της εκ περιτροπής εφημέρευσης είναι σαθρό! Το υποτιθέμενο ανάλογο της Αργολίδας δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζεται. Εκεί τα νοσοκομεία απέχουν κοντά μόνο δέκα χιλιόμετρα και συνδέονται κυριολεκτικά από έναν πεδινό ευθύ δρόμο! Ακόμα και έτσι εφημερεύουν εναλλάξ μόνο τα Σαββατοκύριακα κι αυτό γιατί δέχονται πολύ τουρισμό από την Αθήνα εκείνες τις μέρες. Κι όμως σταδιακά με τα χρόνια, όλο αυτό οδήγησε σε μία αποδυνάμωση του Ναυπλίου υπέρ του Άργους κι έτσι κι εκεί ακόμα υπάρχει γκρίνια ! Να θυμίσουμε επίσης εδώ, ότι η εκ περιτροπής εφημέρευση είναι κάτι που έγινε για τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό συνέβει γιατί υπήρχε κίνδυνος αν εφημέρευαν όλα μαζί κάθε μέρα, εκείνα που είναι μέσα στην πόλη (π.χ. Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο) να είναι μονίμως συμφορημένα, λόγω ευκολίας πρόσβασης, ενώ άλλα όπως το Παπανικολάου ή το Αττικό να υπολειτουργούν γιατί είναι πιο μακρινά. Η εναλλασσόμενη εφημέρευση δεν σχεδιάστηκε τώρα τελευταία λόγω των ελλείψεων. Έγινε από παλιά για να μοιραστεί η δουλειά και να μην έχουμε ράντζα!!! Όχι γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες, όπως στην περίπτωσή μας. Άλλωστε και τώρα εμείς κάπως έτσι λειτουργούμε, με αλληλοκαλύψεις, οπότε προς τι όλη αυτή η φιλολογία;

Ας μην ξύνουμε άλλο πληγές! Ελάτε να σταθούμε πλάι – πλάι διεκδικώντας από την Κυβέρνηση, ανακούφιση στην αρχή και πρόοδο στη συνέχεια! Ας μη σηκώνουμε το όπλο ο ένας απέναντι στον άλλο…  Δεν είμαστε ανταγωνιστές, είμαστε συμπαίκτες… Τι κι αν κάποιοι θεωρούν το νοσοκομείο Βέροιας σπουδαιότερο. Αυτό της Νάουσας είναι εξίσου αναγκαίο!
Μια ομάδα για να πετύχει το στόχο της δεν χρειάζεται μόνο όσους σκοράρουν –όσο σπουδαίοι κι αν είναι- χρειάζεται και τους αμυντικούς, τον τερματοφύλακα, τους αναπληρωματικούς, όλους και πάνω απ’ αυτούς τον κόσμο που την αγαπάει…  Μόνο αυτός μπορεί να προστατέψει…».