Έμφραγμα: Δημόσια νοσοκομεία με χαλασμένα μηχανήματα και χωρίς προσωπικό (λίστα της ΕΙΝΑΠ)

  • Γιάννα Σουλάκη
έμφραγμα
Αν αντιμετωπίσετε έκτακτο καρδιολογικό πρόβλημα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα παρακάτω νοσοκομεία, είτε είναι κλειστά τα αιμοδυναμικά εργαστήρια λόγω ελλείψεων προσωπικού και καλοκαιρινών αδειών, είτε είναι συχνά χαλασμένα τα μηχανήματα. Τον κατάλογο έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια όπου διενεργούνται κάθε χρόνο χιλιάδες στεφανιογραφίες , αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος. Πράγματι σώζονται ζωές, παρά τις πολύ μεγάλες αδυναμίες που υπάρχουν με χαλασμένα μηχανήματα, αλλά και εξαιτίας ελλείψεων σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό (νοσηλευτές, τεχνολόγους και γιατρούς).

Ωστόσο, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΕΙΝΑΠ τόσο παλιότερα όσο και τώρα παρουσιάζονται συχνά βλάβες (Αττικό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο κ.λπ.) που κάνουν, μέρες ή και μήνες να διορθωθούν λόγω παλαιότητας -άνω της δεκαετίας- των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά λόγω συνεχούς χρήσης. «Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι λίγα«, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί και συμπληρώνουν:

«Παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν εδώ και χρόνια την αντικατάστασή τους, αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές.  Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα και από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν αναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ως προσφορά από την περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανείς! Δεν έχουν προβλεφθεί ούτε οι λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων. Πρέπει να τονίσουμε πως έχει αυξηθεί το επιστημονικό πεδίο στη θεραπεία καρδιολογικών νοσημάτων με την εφαρμογή διαδερμικών επεμβάσεων στην στένωση αορτής (TAVI) και στην ανεπάρκεια μιτροειδούς (Mitral clip). Ένας πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με συχνές βλάβες δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασθενών».

Όλα τα παραπάνω η ΕΙΝΑΠ τα αποτυπώνει  στον παρακάτω πίνακα για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, «σε συνδυασμό με την περίοδο του καλοκαιριού που τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα αυξάνουν και πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο για βδομάδες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού».

Δείτε τον κατάλογο της ΕΙΝΑΠ με τα νοσοκομεία που έχουν χαλασμένα μηχανήματα και δεν έχουν προσωπικό

  • Η θέση «προβλεπόμενο μηχάνημα» αναφέρεται στην εγκατάσταση νέου μηχανήματος 

Μεγάλο πρόβλημα στη Δυτική Αττική αυτό το καλοκαίρι

Το κλείσιμο λόγω κυρίως των αδειών -και λιγότερο λόγω συντήρησης- εκφράζει ανάγλυφα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ακόμα και εκεί που έχει δρομολογηθεί νέο μηχάνημα υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν έχουν προβλεφθεί οι διαδικασίες εγκατάστασης.

  • Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει εγκατασταθεί, παρότι έχει αναγγελθεί η χορηγία της περιφέρειας Αττικής εδώ και ενάμιση χρόνο.
  • Πολλά μηχανήματα παρουσιάζουν συχνές βλάβες, λόγω παλαιότητας.

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική. Στο νοσοκομείο της Νίκαιας το αιμοδυναμικό τμήμα θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Το Αττικό έχει συχνές βλάβες και πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα.

Μεγάλα νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός και Γεννηματάς, θα αναγκασθούν να αποδέχονται τεράστιο αριθμό περιστατικών, ιδίως τον μήνα Αύγουστο. Θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεση επέμβαση όλων των υπευθύνων (Υπουργείου Υγείας, Α’ και Β’ ΥΠε, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ), ώστε:

  • Να τελειώσουν ταχύτατα οι εργασίες στη Νίκαια και να προβλεφθεί η εγκατάσταση νέου μηχανήματος στο Αττικό.
  • Να ρυθμιστεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να μην επιφορτιστούν όλο το βάρος Ευαγγελισμός και Γεννηματάς. Δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
  • Να πάρουν «φωτιά» οι διαδικασίες εγκατάστασης όλων των νέων μηχανημάτων, με ταυτόχρονη άμεση στελέχωση τους με γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές. Η αρρώστια δεν περιμένει. Όλα τα παλαιά μηχανήματα να αντικατασταθούν άμεσα.

«Δεν μας αφορά ποιος είναι η ποιος δεν είναι στην κυβέρνηση. Είναι ένα τεράστιο θέμα για το οποίο η ΕΙΝΑΠ έχει κάνει πολλαπλές παρεμβάσεις. Παρεμβαίνουμε πιο ολοκληρωμένα ενόψει καλοκαιριού, γιατί οι ανάγκες των ασθενών είναι αυξημένες. Δεν ζητούμε προφορικές δεσμεύσεις. Απαιτούμε πράξεις!», καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.