ΕΛΣΤΑΤ: Γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι στην Υγεία, στα Top επαγγέλματα με ανεργία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τρίτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.894.184 άτομα και των ανέργων σε 871.756 άτομα. Ποσοστό 2,6% εξ’ αυτών ανήκει στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας και είναι μέσα στη πρώτη δεκάδα των ανέργων στην χώρα μας!

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 το μεγαλύτερο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται στο 67,1%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό ανέρχονταν στο 21,8% των εργαζομένων στη χώρα. Αυτό σημαίνει, ότι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το προηγούμενο έτος, εμφανίζεται μείωση στην απασχόληση για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και αύξηση στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,9%) και οι επαγγελματίες (18,7%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το Δημοτικό Σχολείο. Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που εργάζονται είναι άνδρες, άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, ζουν στα Ιόνια Νησιά, είναι άτομα που έχουν ολοκληρώσει μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αρκετοί είναι ξένης υπηκοότητας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (18,8%) εργαζόταν στον κλάδο του Εμπορίου. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20,6%.

Η πλειονότητα των ανέργων (71,8%) αναζητεί εργασία επί ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,5% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 22,7%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 9,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν