Ελπίδες Βορίδη στο ΣτΕ για το πλαφόν στα φάρμακα! Ποιο είναι το Plan B

  • Iatropedia
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναποθέτει τις ελπίδες του ο Μάκης Βορίδης για επανέλθει το πλαφόν στα φάρμακα και να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Τι ετοιμάζει για φαρμακευτικές εταιρείες-φαρμακοποιούς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας εναποθέτει τις ελπίδες του ο Μάκης Βορίδης για να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη και να εφαρμοσθεί ξανά το πλαφόν στη συνταγογράφηση έπειτα από την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για «πάγωμα» του μέτρου.

Παρότι ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται ψύχραιμος ότι η επιχειρηματολογία του θα περάσει στους δικαστές, η αλήθεια είναι πως το πρώτο χαστούκι του στην οδό Αριστοτέλους δεν περνά με …παυσίπονα. Ίσως γι αυτό και να επιθυμεί διακαώς να κερδίσει στην προσφυγή του στο ΣτΕ.

Στο μεταξύ όμως ετοιμάζει το Plan B.

Ο Μάκης Βορίδης κινούμενος στα χνάρια του άλλοτε κολλητού του φίλου Άδωνι Γεωργιάδη, προώθησε πλαφόν στα φάρμακα ώστε οι γιατροί να συνταγογραφούν με συγκεκριμένα όρια ανά ειδικότητα και περιοχή. Κάτι βέβαια που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών με συνέπεια ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να προσφύγει στο ΣτΕ και να δικαιωθεί έστω προσωρινά.

Και το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη δικαίωση των γιατρών καθώς ούτε η πρώτη απόπειρα του Άδωνι Γεωργιάδη είχε περάσει καθώς και εκείνη είχε απορριφθεί από το ΣτΕ. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς θεωρείται από τον ιατρικό κλάδο ως μέτρο πρόχειρο που δημιουργεί περαιτέρω προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

Πάντως σήμερα αναμένεται ο Μάκης Βορίδης να παραδώσει στους δικαστές τις απόψεις του για το θέμα του πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων -αφού έγινε αίτηση ανάκλησης της απόφασης- και θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης εφαρμογής του. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ακρόαση ώστε στη συνέχεια οι δικαστές να αποφανθούν σχετικά.

Στην περίπτωση όμως που δεν περάσει η άποψη υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ, τότε ο Μάκης Βορίδης ετοιμάζει νέα μέτρα για να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις που επιβάλει η τρόικα. Για αύξηση του ποσού σε 2,2 ή 2,3 δις ευρώ ώστε να μπορούν να καλυφτούν όλοι οι ασφαλισμένοι και να μην πληρώνουν από την τσέπη τους, ούτε λόγος. Η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε φαίνεται να μπορούν να ξαναζητήσουν την αύξηση της δαπάνης από τους δανειστές μας καθότι εκείνοι μοιάζουν ανένδοτοι.

Και το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το …μάρμαρο καθώς ήδη υπάρχει υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη το 1ο εξάμηνο του 2014 κοντά στα 141 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία καταγραφή του ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο τέλος του χρόνου η υπέρβαση θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα κληθούν να το πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε μορφή clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της υπέρβασης).

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μακης Βορίδης δεν προτίθεται να βάλει και τους φαρμακοποιούς να πληρώσουν τη διαφορά, κυρίως για να μην ξεσηκωθεί ο κλάδος και ανοίξει νέο μέτωπο στο χώρο της υγείας.

Βέβαια καλού κακού ο υπουργός Υγείας ετοιμάζει ήδη το Plan B ώστε αν απορριφθεί η θέση του από το ΣτΕ να εφαρμόσει νέα περιοριστικά μέτρα στη συνταγογράφηση.

Εκτός από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που ούτως ή άλλως πρέπει να πράξει η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας, ήδη συζητιούνται σειρά μέτρων ώστε να μη χορηγούνται αφειδώς φάρμακα στους ασφαλισμένους.

Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους για να έχουν τη φαρμακευτική τους θεραπεία. Ανεξάρτητα εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αύξηση συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

Τις επόμενες ημέρες οι γιατροί μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΙΣ) θα ζητήσουν να υπάρξει συνάντηση όλων των πλευρών (υπουργείου Υγείας, φαρμακευτικών εταιρειών, φαρμακοποιών και ιατρικού κλάδου) ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην ξεπεραστεί η φαρμακευτική δαπάνη και να καλυφτούν όλοι οι ασθενείς.