Ελπίδες για εγκυμοσύνη και σε γυναίκες με καρκίνο δια χειρός ελλήνων

  • Iatropedia
Ακόμη και τις χημειοθεραπείες στις οποίες μπορεί να υποβάλλεται μια γυναίκα κατόρθωσαν να ξεπεράσουν έλληνες επιστήμονες που κατάφεραν να καταψύξουν ωοθηκικό ιστό ώστε μετά τη θεραπεία της νόσου να μπορεί να γίνει τεχνητή γονιμοποίηση.

Πρωτοπορούν έλληνες ειδικοί για άλλη μια φορά καθώς επί ελληνικού εδάφους επιτεύχθηκε η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού σε 5 γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να γίνουν και πάλι γόνιμες.

Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού που πραγματοποιήθηκε από τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο και την ομάδα του, έγινε προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες την θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών καταψύχθηκε και φυλάσσεται στους -196 βαθμούς σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια.

Έτσι θα της δοθεί και πάλι η δυνατότητα να γίνει γόνιμη και να προχωρήσει σε τεχνητή γονιμοποίηση για την απόκτηση παιδιού.