Έλον Μασκ: Επιτυχημένη η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

  • Ρούλα Τσουλέα
τσιπ
Ο ασθενής κατόρθωσε να κινήσει με τη δύναμη της σκέψης του τον κέρσορα στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύθηκε το τσιπ εγκεφάλου που δημιούργησε η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ, φαίνεται ότι έχει αναρρώσει τελείως. Και το σημαντικότερο: μπορεί να ελέγχει με τη δύναμη της σκέψης του τις κινήσεις ενός κέρσορα στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο ιδρυτής της νεοφυούς (start-up) εταιρείας. «Η πρόοδος είναι καλή. Ο ασθενής δείχνει να έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς παρενέργειες τις οποίες να γνωρίζουμε. Μπορεί να κινεί τον κέρσορα στην οθόνη με τη δύναμη της σκέψης του», είπε ο κ. Μασκ  σε ζωντανή εκδήλωση στο Χ (πρώην Τwitter).

Ο κ. Μασκ πρόσθεσε ότι η Neuralink προσπαθεί τώρα να βοηθήσει τον ασθενή να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα click στην οθόνη.

Η εμφύτευση του τσιπ είχε γίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία είχε λάβει τη σχετική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Έλον Μασκ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το τσιπ τοποθετήθηκε με τη βοήθεια ρομποτικού βραχίονα. Εμφυτεύθηκε στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση της κίνησης. Ο αρχικός στόχος του πειράματος ήταν να ελέγξουν οι ασθενείς τον κέρσορα ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης τους.

Ο κ. Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες από την Neuralink. Όπως έχει δηλώσει, το τσιπ θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Φωτογραφία: iStock