ΕΛΛΟΚ: «Καμία Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο – Το νομοσχέδιο δεν έχει χώρο για τους καρκινοπαθείς»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΛΛΟΚ
Την ώρα που το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας έκλεισε τον κύκλο της Δημόσιας Διαβούλευσης, οι ασθενείς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) διαμαρτύρονται έντονα, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα ουσιαστικά προβλήματα των καρκινοπαθών, στις αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ (πρ.ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο καρκίνος δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ΕΟΔΥ. «Πάλι δεν υπάρχει χώρος για τους εκπροσώπους των ασθενών», δηλώνουν οι καρκινοπαθείς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Ο καρκίνος έχει αναχθεί παγκοσμίως ως ο Νο 1 κίνδυνος για την υγεία των πληθυσμών και τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας. Ωστόσο, στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, «δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά», αναφέρουν οι ασθενείς της ΕΛΛΟΚ και συμπληρώνουν:

«Την ώρα που η νέα Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, στη προχθεσινή τρίωρη συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ENVI, ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «και μόνο το γεγονός ότι το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στη στιγμή στη ζωή του, ενώ οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη εμπειρία από τη νόσο, αποτελεί επαρκή λόγο για να αποτελέσει ο καρκίνος την πρώτη προτεραιότητα στην υγεία», στο νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για διαβούλευση, ο καρκίνος δεν συμπεριλαμβάνεται στους, προς αντιμετώπιση, σοβαρούς κινδύνους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Σε παρόμοια διαμαρτυρία προχώρησε την Τρίτη και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Δείτε επίσης: Ένωση Ασθενών Ελλάδος – Ζητούν να έχουν «φωνή» στις αποφάσεις για τις θεραπείες τους

Σημαντικό έλλειμμα στη Δημόσια Υγεία της χώρας αποτελεί, όπως λένε οι καρκινοπαθείς, η απουσία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις υποσχέθηκαν, αλλά δεν υλοποίησαν:

«Αν μάλιστα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ (σ.σ. ΕΟΔΥ) ήταν ο φορέας στον οποίο είχε ανατεθεί η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου η τύχη αγνοείται έκτοτε και τα τελευταία 5 χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας προς την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν έχει καταστεί δυνατόν να ανακτηθεί έστω το ημιτελές Μητρώο, τότε δικαιούμαστε να ομιλούμε για σοβαρό πισωγύρισμα και δημιουργία μεγάλου κενού στη δημόσια υγεία της χώρας μας».

ΕΛΛΟΚ: «Καμία Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, παρά μόνο κάλυψη αναγκών της … επικαιρότητας!»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχε στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου που έληξε προχθές, καταθέτοντας προτάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς και τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αυτά που απειλούν τη δημόσια υγεία των ανεπτυγμένων κρατών πολύ περισσότερο από τα μεταδοτικά», γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν την κατάθεση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όμως, όπως υποστηρίζουν οι ασθενείς με καρκίνο «παρουσιάζει ετεροβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, επηρεαζόμενο από την κάλυψη των αναγκών που γεννά η επικαιρότητα και μόνο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί με διορατικότητα και να παραβλέπει την αξία του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για πραγματικές απειλές που προέρχονται από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, τις οποίες υποτιμά εμφανώς».

ΕΛΛΟΚ: Ποια λάθη επεσήμανε στο νομοσχέδιο

  • Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλέξει τον καρκίνο ως στρατηγική στόχευση για την τριετία 2020 – 2023 στο Πρόγραμμα Υγείας, με την Αποστολή Καρκίνος (CancerMission),όταν βασικό μέρος των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στην νέα Επίτροπο Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ο έλεγχος του καρκίνου(Beating Cancer) αποτελεί τουλάχιστον αβλεψία εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας το γεγονός ότι στη Διεύθυνση Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών, δεν υπάρχει Τμήμα επιδημιολογίας και πρόληψης του Καρκίνου!
  • Ακόμη και τα προγράμματα εμβολιασμού για τον ιό HPV, που ευθύνεται για μία σειρά καρκίνων, και η αντιμετώπισή τους αποτελούσε εκ των βασικών εξαγγελιών του προγράμματος υγείας της νέας κυβέρνησης, θέτουν σε αμφιβολία την προοπτική αποτελεσματικής υλοποίησης, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται με σαφήνεια στο νέο σχέδιο νόμου για τον ΕΟΔΥ.
  • Επιπλέον των ανωτέρω, για ακόμη μία φορά «δεν υπάρχει χώρος για τους εκπροσώπους των ασθενών», οι οποίοι κατά την προσφιλή τακτική των παρελθόντων ετών, δεν θα συμμετέχουν σε καμία φάση των διαδικασιών της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, που τους αφορούν.

ΕΛΛΟΚ: «Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τους ογκολογικούς ασθενείς και επιβιώσαντες»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει διαφωνήσει ισχυρά στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζει και σήμερα να διαφωνεί με τις πρακτικές αυτές, που δείχνουν, όπως αναφέρουν τα μέλη της «σοβαρή απόκλιση των λόγων από τις πράξεις της κυβέρνησης και εκφράζει την απογοήτευσή της καθώς στο σύνολό του το σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά τους ογκολογικούς ασθενείς και επιβιώσαντες».

Αντίθετα, η χρήση όρων όπως «συμμετοχή» «ασθενοκεντρική προσέγγιση» στο λεκτικό του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, «δεν ανταποκρίνονται στη πρακτική της κυβέρνησης που δεν έχει δώσει δείγματα αποκατάστασης της τάξης με την συμμετοχή εκπροσώπων του δευτεροβάθμιου οργάνου των συλλόγων ασθενών με καρκίνο στις επιτροπές και όργανα στα οποία εκ του νόμου προβλέπεται η συμμετοχή μας».

ΕΛΛΟΚ: Τα «Μπράβο» στην κυβέρνηση για αντικαπνιστικό νόμο, μεταναστευτικό, φάρμακο και αναδιάρθρωση τμημάτων του ΕΣΥ

Παρά τα όσα σοβαρά καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, πάντως, δηλώνει ότι οφείλει να επιδοκιμάσει τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης σχετικά με το πάγιο αίτημα των ασθενών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και δηλώνει ότι συστρατεύεται με την πολιτική βούληση για επίλυση του κοινωνικού αυτού θέματος, το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις.

Επίσης, τα μέλη της ΕΛΛΟΚ, επικροτούν «τις προσπάθειες για την οργανωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από τις έντονες μεταναστευτικές ροές και ταυτόχρονα τηρεί θετική στάση για τις επιλογές σχετικά με τη διοικητική αναδιάρθρωση τμημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την επίτευξη καλύτερης λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών. Ακόμη θεωρεί θετικό βήμα τις προσπάθειες για τη δυνατότητα εκούσιων μειώσεων τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων».