ΕΛΛΟΚ: Ημερίδα για το κοινό για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος

  • Ρούλα Τσουλέα
ημερίδα
Η ημερίδα επικεντρώνεται στους καρκίνους του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως και του  προστάτη. Θα διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου 2022 και ώρες 16.00'-18.30'.

Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα για τους σημαντικότερους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στους καρκίνους του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως και του  προστάτη και θα διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου 2022.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη. Ταυτοχρόνως αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους σε επίπεδο ψυχολογικής διαχείρισης.  Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως  είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον Δυτικό κόσμο και ο τέταρτος σε συχνότητα στη χώρα μας. Αντίστοιχα, ο καρκίνος του νεφρού είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των κακοηθών νεοπλασιών είναι ότι στα αρχικά στάδιά τους είναι ασυμπτωματικοί. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην έγκαιρη διάγνωσή τους, για την οποία οι ασθενείς δεν είναι σωστά ενημερωμένοι.

Η επιστημονική ημερίδα της ΕΛΛΟΚ θα εστιάσει στους τρόπους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των καρκίνων του ουρογεννητικού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ιδιαίτερες ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν οι συγκεκριμένες κακοήθεις νόσοι.

Πιο αναλυτικά, η θεματολογία που θα αναπτυχθεί στην ημερίδα είναι:

  • Η πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών
  • Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου στον  καρκίνο του προστάτη
  • Ο ρόλος της Εξατομικευμένης Ιατρικής
  • Η σημασία της ένταξης της ψυχολογικής υποστήριξης ως αναπόσπαστου τμήματος στην θεραπεία των ασθενών.

Με συμμετοχή από το κοινό

Η ημερίδα απευθύνεται στα μέλη των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, αλλά και στο ευρύ κοινό. Θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ και από την σελίδα της στο Facebook. Θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα διατεθεί ικανός χρόνος για ενεργή συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση, με τη δυνατότητα ερωτήσεων προς τους ομιλητές.

Η διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

  • Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία – ΕΟΕ
  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
  • Ελληνικη Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.