ΕΛΛΟΚ: Έλλειψη βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου – Ποιο είναι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΛΛΟΚ
Με σημερινή της ανακοίνωση η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) γνωστοποιεί ότι υπάρχει έλλειψη ενός σημαντικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου στην αγορά.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

Η σημειωθείσα έλλειψη etoposide, βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.who.int/bulletin/volumes/94/10/BLT-15-163998-table-T1.html).

Το ανωτέρω φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018  έως 20.8.2018
ΕTOPOSIDE/PHARMACHEMIE SOL.INF 100MG/5ML VIAL ETOPOSIDE Ελλειψη 15/4/2018 έως 20/8/2018, εισάγεται μέσω του ΙΦΕΤ.

Συμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον ΕΟΦ, αδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνον μια εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω Ισπανική εταρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Βάσει της εκτίμησης της ζήτησης για το εν λόγω φάρμακο που εκτιμάται σε 5.000 δόσεις μηνιαίως, ο ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000-1.500 δόσεων ανά εβδομάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων. Η ΕΛΛΟΚ παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει πάλι για την εξέλιξη του την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν