ΕΛΛΟΚ: Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV

  • Ρούλα Τσουλέα
HPV
Η 4η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ο ιός HPV είναι η συχνότερα μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη παγκοσμίως. Τουλάχιστον 14 τύποι του ιού HPV μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως καρκίνο της μήτρας, κεφαλής & τραχήλου, πρωκτού και γεννητικών οργάνων.

Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη για τον ιό HPV επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών, σε συνδυασμό με περιοδικούς συστηματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η ενσωμάτωση και καθιέρωση του HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού ΗPV, μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση στον αριθμό των καρκίνων που σχετίζονται με αυτόν. Το τεστ αυτό, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του ιού.

Εντούτοις, παρά τις χρόνιες εκκλήσεις και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών, η πολιτεία, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, εξακολουθεί να αδρανεί και να μην λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV, όπως άλλες προηγμένες χώρες ήδη πράττουν.

Η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι η καθιέρωση ενός εθνικού συστηματικού εμβολιαστικού προγράμματος και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σε συνδυασμό με συστηματικά προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον έλεγχο και την εξάλειψη των καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV.

Δράσεις της ΕΛΛΟΚ

Η ΕΛΛΟΚ έχει προσυπογράψει την κοινή θέση των 125 φορέων που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. Επιπλέον, σε πλήρη εναρμόνιση με το  Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου  εστιάζει στην υιοθέτηση από τη χώρα μας μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του HPV, απευθύνοντας πρόσκληση σε δράση προς την Ελληνική Πολιτεία, η οποία περιλαμβάνει τις παρακάτω συστάσεις:

  • Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο με προτεινόμενες δράσεις για εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού HPV, ανεξαρτήτως φύλου. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει εμβολιασθεί το 90% του εφηβικού πληθυσμού
  • Πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό με εμβολιασμό και ενηλίκων, ανεξαρτήτως φύλου
  • Έγκαιρη ανίχνευση του (προ)καρκίνου τραχήλου με HPV τεστ, εγκεκριμένο και αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ
  • Βελτίωση της θεραπείας των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV
  • Βελτίωση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τον ρόλο του ιού στην εμφάνιση καρκίνου

Ενημερωτική εκστρατεία

Παράλληλα, η ΕΛΛΟΚ έχει αναπτύξει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα έξυπνο τεστ γνώσεων. Το τεστ προσφέρει βασικές πληροφορίες και ταυτόχρονα παραπέμπει σε λεπτομερή ενημέρωση.

Έχει δημοσιεύσει επίσης ένα ενημερωτικό βίντεο και ένα ενημερωτικό γράφημα, τα οποία παρέχουν, με διαφορετική προσέγγιση, κίνητρα στο κοινό να αναζητήσει πληροφορίες και να ενεργήσει κατάλληλα και εγκαίρως,  ώστε μέσω της πρόληψης να επιτύχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου για όλη του τη ζωή.

Φωτογραφία: iStock