ΕΛΛΟΚ: Δεν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου», επισημαίνουν τα μέλη της ΕΛΛΟΚ.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και συγκεκριμένων των ογκολογικών ασθενών δηλώνουν από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η ΕΛΛΟΚ αναφέρει ότι «έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, σχετικά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων και με την εφαρμογή και την αποτελεσματική λειτουργία του νέου νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, δεδομένου ότι δεν προβλέπονται συστήματα αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ βάζει φραγμό στην αναζήτηση δεύτερης ιατρικής γνώμης δια της θεσμοθέτησης του οικογενειακού γιατρού καθώς «με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα «ιδιότυπο αλάθητο», γεγονός απαράδεκτο για τη σύγχρονη πρακτική στην πορεία προς τη σωστή διάγνωση και την αναζήτηση σύγχρονης θεραπείας από τον ασθενή».

Ομοίως, δεν προβλέπεται η στελέχωση των δομών με ογκολόγους, ούτε γίνεται αναφορά και εξασφαλίζεται η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς με καρκίνο που δε χρήζουν νοσηλείας. Δεν γίνεται επακριβής καθορισμός της λειτουργίας των ιατρείων πόνου και της κατ’ οίκον νοσηλείας. Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τη στελέχωση με την ειδικότητα των αναισθησιολόγων για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών. Δεν υπάρχει η πρόβλεψη δημιουργίας δομών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας που να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.

Και η ΕΛΛΟΚ δηλώνει απογοητευμένη από την απουσία θεσμοθέτησης της συμμετοχής των εκπροσώπων των οργανώσεων των ασθενών, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται σε ευρωπαϊκές χώρες.