Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις κλινικές μελέτες

  • Ρούλα Τσουλέα
πρόγραμμα
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2024 και θα διαρκέσει 12 εβδομάδες.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις κλινικές μελέτες στην βιοϊατρική έρευνα θα αρχίσει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Κλινικές Μελέτες και Ορθή Κλινική Πρακτική (GCP): Αρχές, Μεθοδολογία και Κατευθυντήριες Οδηγίες στην Βιοϊατρική Έρευνα». Σκοπός του είναι η αποτύπωση των αρχών της βιοϊατρικής έρευνας και των κλινικών μελετών στο πλαίσιο της τεκμηριωμένης Ιατρικής, σύμφωνα με την Ορθή Κλινική Πρακτική (GCP) και η περαιτέρω εφαρμογή αυτών των γνώσεων στην πράξη στο ανερχόμενο πεδίο των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Στα μέλη των ερευνητικών ομάδων που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα
  • Σε εργαζόμενους σε φαρμακευτικές εταιρείες και Κατ’ Ανάθεση Οργανισμούς Έρευνας (CRO)
  • Σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως από τα πεδία των Επιστημών Υγείας
  • Στα μέλη επιτροπών δεοντολογίας και εργαζόμενους στην διοικητική διαχείριση κλινικών μελετών σε νοσηλευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα
  • Σε ενδιαφερόμενους για επαγγελματική συνεργασία στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης των κλινικών μελετών.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε έξι εκπαιδευτικές ενότητες με τρόπο ώστε ο/η εκπαιδευόμενος/η να λάβει επαγωγικά γνώσεις που εκτείνονται από την ιστορική και δεοντολογική επισκόπηση των κλινικών μελετών και το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που τις διέπει μέχρι τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοκόλλων.

Μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να προσφερθούν σε ειδικές υποενότητες επιπλέον εκπαιδευτικά αντικείμενα για την τεκμηρίωση, την ποιότητα, και ακεραιότητα, αλλά και το είδος των δεδομένων των κλινικών μελετών μέχρι την δημοσιοποίησή τους. Για πρώτη φορά χαρτογραφούνται οι εξελίξεις στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών με χρήση των τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Πότε αρχίζει και πόσο διαρκεί

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2024. Οι εκπαιδευτικές ενότητες αναπτύσσονται σε 200 ώρες (24 ώρες σύγχρονης και 176 ώρες ασύγχρονης) διδασκαλίας. Οι ώρες αυτές εκτείνονται σε διάρκεια τριών μηνών (δώδεκα εβδομάδες).

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα Κλινικό Φροντιστήριο που θα προσφέρει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους:

  • Να ελέγξουν τις γνώσεις τους στην εφαρμογή του προτύπου Ορθής Κλινικής Πρακτικής ICH-GCP
  • Να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Μέσα από το αναλυτικό και πολυδιάστατο πρόγραμμα οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να κατανοήσουν συνδυαστικά το ευρύ και διαρκώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο της βιοϊατρικής έρευνας. Για τον λόγο αυτό στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στο πέρας κάθε ενότητας ασκήσεις αυτοαξιολόγησης με τεστ πολλαπλών επιλογών και μελέτες περίπτωσης.

Η επιστημονική ομάδα

Επιστημονικός/ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ελευθέριος  Πάλλης, MD, MSc, PhD, τέως Α’ αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), πρώην μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ομάδα εκπαιδευτών απαρτίζεται από τους:

  • Ελένη Ανθοπούλου, φαρμακοποιό, MSc, PhD, τέως γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (ΕΕΔ).
  • Βαρβάρα Μπαρούτσου, PhD, GFMD, EMAUD, ιατρό, σύμβουλο Έρευνας & Πειραματικής Ανάπτυξης στις Ιατρικές Επιστήμες, CIOMS Executive Committee Member, Πρόεδρος IFAPP
  • Ελευθέριο Πάλλη, MD, MSc, PhD, ιατρό, τέως Α’ αντιπρόεδρο ΕΟΦ, πρώην μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΜΑ.
  • Εμμανουήλ Παπαδάκη, MSc, PhD, MBA, κλινικό βιοχημικό, επιθεωρητή Ορθής Κλινικής Πρακτικής (GCP) σε κλινικές δοκιμές ΕΟΦ, μέλος Ομάδας Επιθεωρητών GCP και εκπαιδευτή νέων επιθεωρητών του ΕΜΑ.
  • Ευγενία Φούζα, φαρμακοποιό, τέως αν. προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας ΕΟΦ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Πανεπιστημίου ΕΔΩ.